2017-03-24 16:16:22

skotland stajl paj

Zapraszam na małą kulinarną podróż na wyspy.
Dziś wytrawne ciasto w rytmach szkockich dud.

Przepis trochę czasochłonny. Nie ukrywam. Z ręcznie zagniatanym ciastem.
Ale jeśli macie ochotę spróbować, a bardzo Wam się nie chce - kupcie gotowca. Kruche, francuskie... Powinno się udać!
A nad farszem męczyć się nie trzeba, więc rach ciach, do piekarnika i potem 'wow!' przy obiedzie.

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • 800 g mięsa mielonego z szynki
  • 200 g ryżu brązowego
  • 75 ml whisky
  • 500 g pieczarek
  • 4 jaja
  • 100 g żółtego sera + 3-4 plastry
  • przyprawy: szałwia suszona, natka pietruszki suszona, majeranek suszony, świeżo mielona gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, pieprz czarny mielony, sól
  • do posypania: sezam

2

Mąkę przesiewam, łączę z solą i wyrabiam ciasto z masłem do uzyskania jednolitej masy.
Odrywam sporą garść, obie części owijam folią i wkładam do lodówki na około 1,5-2 godziny.

Ryż gotuję w osolonej wodzie na lekko twardo i odcedzam.
Mięso smażę, odparowuję i przyprawiam do smaku - dość intensywnie. Dolewam whisky i mieszam dokładnie. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Pieczarki i ser ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki mieszam i w razie konieczności - przyprawiam.
Jaja gotuję na twardo. Obieram i przekrawam na pół.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Wykładam równomiernie całe wnętrze formy większą częścią schłodzonego ciasta.
Nakładam połowę mięsa. Rozkładam jaja i przykrywam pozostałą częścią farszu.
Wierzch posypuję kruszonką z pozostałego ciasta.

Piekę około 30 minut.
Po tym czasie wierzch posypuję sezamem i układam pokrojone w paski plastry sera.
Zapiekam jeszcze 10-15 minut.

Delikatnie zdejmuję formę.
Kroję i nakładam sos /musztarda, śmietanowy, czosnkowy, chrzanowy - hulaj dusza! co kto lubi!/.

Zacna strawa wyszła.
Aż mi dudy w podniebieniu grają.

3

4