2015-03-09 16:33:34

śląski kociołek i kartofle

Bardzo, bardzo, bardzo mięsna potrawka z warzywem i puree ziemniaczane z - moją ulubioną ostatnio - kapustą modrą.

Do postnych nie należy.
Do dietetycznych też nie.

Więc szalej dusza, ciesz się podniebienie.
I byle poszło w mięśnie oddechowe...

1

Jak to jest zrobione?

KOCIOŁEK

  • 500 g chudej karkówki wieprzowej
  • 500 g gulaszowego mięsa wołowego
  • 250 g boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 200 g słoniny w kostce
  • 2 cebule
  • 450 g fasolki szparagowej /mrożonej/
  • 5 ogórków kiszonych
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól

 2

PUREE

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 2-3 łyżki masła
  • mały pęczek koperku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz i sól

 3

Fasolkę rozmrażam.

Słoninę smażę w głębokim, żeliwnym garnku do uzyskania chrupiących skwarków. Osączam je i odkładam na bok. Odlewam 2 łyżki tłuszczu i dwie pozostawiam w garnku. Resztę wylewam. Karkówkę czyszczę i kroję w kostkę. Smażę z każdej strony na smalcu, wyjmuję na chwilę z garnka i powtarzam czynność z wołowiną. Zlewam nadmiar tłuszczu, do garnka ponownie wrzucam wieprzowinę i zalewam około 150 ml wody. Zagotowuję, zmniejszam moc palnika i duszę. Dodaję pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i jałowiec.
Duszę około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu /jeśli jest potrzeba dolewam wodę/.

Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i studzę.

W dużym garnku zagotowuję wodę. W międzyczasie kroję dość drobno kapustę czerwoną. Gotującą się wodę solę i wrzucam kapustę. Gotuję kilka minut. Odcedzam i przelewam zimną wodą do całkowitego ostudzenia.

Boczek kroję w kostkę i smażę do zarumieniania.
Kiełbasę śląską kroję w długie słupki i również podsmażam do rumianości.
Cebulę kroję w sporą kostkę i smażę do zeszklenia na patelni po boczku i kiełbasie.
Odkładam wszystko na bok.

Do mięsa duszonego dodaję boczek, kiełbasę, cebulę i rozmrożoną fasolkę. Duszę około 20-25 minut.

Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Przyprawiam do smaku, łączę z 2 łyżkami tłuszczu ze słoniny i masłem. Podsmażam.
Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Do ziemniaków dodaję kapustę, jabłko i podgrzewam. Na koniec łączę z koperkiem. Przyprawiam do smaku.

Do potrawki dodaję skwarki. Przyprawiam do smaku.

Podaję gorące z puree ziemniaczanym.

Pasibrzuchostwo stosowane!

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: