2014-07-22 20:23:53

słodkie burgery wegetariańskie

Czapki z głów, Panowie. Chylcie czoła, Panie.

Moja wegetariańska duma.

Bo schasole to za mało. Jest kotlet. Jest buła. To jeszcze trzeba to połączyć.

Więc słodkie wege-burgery powstały. Zakwaszone trochę sosem jeżynowym i świeżymi truskawkami.

Następnym razem zrobię jeszcze do nich batatowe frytki z chili i ziołami.

KOSMOS. Próbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

DROŻDŻOWE BUŁKI

  • 300 g mąki pszennej luksusowej /T550/ + do dosypywania
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżka cukru
  • 75 ml mleka
  • 75 ml miodu pitnego
  • jajo
  • sól
  • 25 g stopionego masła
  • łyżka mleka i rozkłócone jajo do posmarowania

KRUSZONKA MIODOWA

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu

KOTLETY Z FASOLI I SERA

  • 250 g ugotowanej białej fasoli /użyłam Pięknego Jasia/
  • 200 g sera korycińskiego
  • 3-4 łyżki miodu /użyłam kurpiowskiego/
  • około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pieprz kajeński
  • rozmaryn
  • szczypta soli

PANIERKA

  • mąka pszenna
  • jajo rozkłócone z łyżką śmietany
  • bułka tarta wymieszana z brązowym cukrem w proporcji 3:1
  • oliwa do smażenia

SOS JEŻYNOWO-ROZMARYNOWY

  • 250 g jeżyn świeżych /najlepiej bardzo dojrzałych/
  • świeży rozmaryn

DODATKOWO

  • truskawki
  • kiełki lucerny
  • masło
  • rozmaryn

2

BUŁKI:

Mleko delikatnie podgrzewam. Przygotowuję zaczyn z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i łyżki mleka. Odstawiam na około 15 minut. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, rozkłócone jajo, mleko i miód pitny. Dokładam zaczyn /czekam, aż drożdże ruszą i na powierzchni pojawi się pianka/. Roztapiam masło i odkładam na bok. Wyrabiam ciasto przez kilka minut. Podsypuję mąką, jeśli jest taka konieczność. Dodaję masło i wyrabiam dalej – do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia /do podwojenia objętości/.

Po około 1,5-2 h dzielę ciasto na 6. Formuję kulki /bułki/ i układam na papierze do pieczenia. Przykrywam ścierką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

Zagniatam składniki na kruszonkę. Odstawiam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Kiedy bułki przybiorą zacny rozmiar, smaruję je rozkłóconym jajem /dwukrotnie/. Posypuję kruszonką. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 25-30 minut. Studzę na kratce.

3

4

KOTLETY:

Fasolę i ser łączę z miodem i przyprawami. Blenduję do uzyskania gładkiej masy. Dodaję mąkę i mieszam do połączenia składników – musimy uzyskać konsystencję pasty. Schładzam w lodówce.

Przygotowuję 3 talerze ze składnikami panierki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Formuję niewielkie kotlety i obtaczam je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażę z 2 stron do zezłocenia panierki. Odsączam na ręczniku papierowym.

 

SOS

Jeżyny rozgniatam widelcem i umieszczam w rondelku. Zagotowuję i pozostawiam na bardzo małym ogniu do odparowania płynów. Mieszam od czasu do czasu. Na końcu dodaję posiekany rozmaryn.

 

SKŁADANIE BURGERA

Przekrawam bułki na pół. Smaruję delikatnie masłem. Na spodzie układam kiełki, następnie słodki kotlet. Truskawki kroję na plastry i układam. Dodaję sosu jeżynowego. Przykrywam drugą częścią drożdżówki.

Gotowe. Sycące. Pyszne.

Warto było się napocić.

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: