2014-07-21 20:31:39

słodkie wegetariańskie kotlety z fasoli i sera

Przychodzi kaktus do kuchni i widzi – schabowe. Próbuje. Smakuje. Mlasnął raz, mlasnął dwa razy… I szok. Słodkie! Bez mięsa!

Ale za to jakie pyszne!

Mieliśmy niezły ubaw wymyślając nazwę. Ja jestem w tym tragiczna. Moje kiepskie fasolety nie dorównują modzie na tofurniki i tofucznice.

Za to kaktus wymyślił – SCHASOLE.

Więc przedstawiam moje dzieło kuchni wegetariańskiej. Tym razem na słodko. Ale wersje wytrawne też na pewno powstaną.

Ta dam!

3

Jak to jest zrobione?

CIASTO KOTLETOWE

  • 250 g ugotowanej białej fasoli /użyłam Pięknego Jasia/
  • 200 g sera korycińskiego
  • 3-4 łyżki miodu /użyłam kurpiowskiego/
  • około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pieprz kajeński
  • rozmaryn
  • szczypta soli

PANIERKA

  • mąka pszenna
  • jajo rozkłócone z łyżką śmietany
  • bułka tarta wymieszana z brązowym cukrem w proporcji 3:1
  • oliwa do smażenia

anigif

Fasolę i ser łączę z miodem i przyprawami. Blenduję do uzyskania gładkiej masy. Dodaję mąkę i mieszam do połączenia składników – musimy uzyskać konsystencję pasty. Schładzam w lodówce.

Przygotowuję 3 talerze ze składnikami panierki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Formuję niewielkie kotlety i obtaczam je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażę z 2 stron do zezłocenia panierki. Odsączam na ręczniku papierowym.

Można wsuwać na ciepło i na zimno. Polecam z kwaśną konfiturą żurawinową albo świeżymi owocami /wiśnia/.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na moje słodkie wegetariańskie burgery :)

2

1

Komentarze:

Maną o 2016-01-29 13:49:51 napisał:
A kiedy można się spodziewać przepisu w wersji wytrawnej? Z chęcią bym spróbowała, ale słodkie mi się już przejadło. ;)
justa o 2016-01-30 23:59:46 napisał:

a na co konkretnie? na wege burgery?

Dodaj komentarz: