2016-01-25 15:18:42

smażone grzyby suszone

Prosty przepis odmieniający trochę grzyba.
Smaży się je na sposób kotletów schabowych.
Oprócz tego, że to wigilijne danie tradycyjne, to u nas wytworzyła się druga tradycja - znikają zaraz na początku /tuż obok pierogów/.
Próbujcie! Może dla Was to też będą jedyne słuszne borowiki.

PS. Oczywiście najlepiej smakują w Wigilię, ale wtedy wszystko ma +100 do smaku.

1

Jak to jest zrobione?

  • suszone kapelusze prawdziwków
  • mąka pszenna
  • jajo
  • bułka tarta
  • mleko
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • masło

2

Grzyby myję, zalewam mlekiem i odstawiam na noc.
Następnego dnia dolewam wody i gotuję około 45-60 minut, odsączam, studzę i suszę.

Jajo rozkłócam z mąką na głębokim talerzu. Na drugi wysypuję bułkę wymieszaną z solą, pieprzem i cukrem.

Na patelni roztapiam masło. Każdego grzyba maczam w jaju i obtaczam w bułce. Smażę w dużej ilości tłuszczu z obu stron. Odkładam na ręcznik papierowy, żeby trochę je osączyć.

Najlepsze są ciepłe, od razu z patelni.

3