2017-02-05 15:22:52

smoothie bowl no.1

Znowu rzecz tak prosta, że oczywista.
Ale została nazwana.
Więc przeżywa boom, renesans, swoje kilka chwil.

Smoothie bowl. Czyli smoothie. W misce. Taka ewolucja ze szklanki/słoika.
Są jeszcze dodatki na wierzchu, żeby oczy też jadły.

Moja pierwsza micha to dość klasyczne połączenie.
Dość, bo dodałam ugotowany ziemniak. Jest neutralny w smaku, a syci i wspaniale zagęszcza masę.

Jabłkowo-cynamonowy smak sprawia, że mimo zimnej formy dania, daje ono przyjemnie ciepłe i przytulne uczucie /nie potrafię tego inaczej określić/. Dżem z rokitnika dodaje natomiast kwaśno-słodkiego charakteru, dzięki czemu całość nie jest zwykłą breją, a pysznym śniadankiem.

Próbujcie!

1

Jak to jest zrobione?

  • 0,5 zamrożonego banana
  • 0,5 zamrożonego jabłka
  • 1 mały ugotowany ziemniak
  • 200 ml mleka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2-3 łyżeczki dżemu z rokitnika Łowicz
  • przyprawy: cynamon, kurkuma, sól

2

Wszystkie składniki umieszczam w naczyniu blendera i miksuję do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Przekładam na miskę.
Dekoruję ulubionymi dodatkami. U mnie są to: jabłko, cynamon, rodzynki, dżem z rokitnika, muesli /lub granola, płatki - coś do chrupnięcia/.

Banalnie proste. I zdrowe. I sycące. I smakowe!

3

4

  Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!