2014-08-25 16:29:56

soczysty kurczak w sosie jogurtowym i cytrynowe jagły

Cyc kurzęcy w marynacie z ziołami i czosnkowym jogurcie naturalnym. Zapiekany. Z cytryną.
Do tego kasza jaglana z natką i cytryną.
I surówka.

A wszystko przygotowane w ramach akcji testowej Knorr 'Soczyste piersi? To możliwe'.
Co z tego wyszło? Sprawdźcie.

Moim gościom smakowało :)
I soczyste było.
Nawet bardzo.
Więc możliwe.

2014-08-22 12.07.29

Jak to jest zrobione?

/przygotowane dla 6 osób/

PIERŚ Z KURCZAKA

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kostka rosołowa Knorr
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku /moje były duże/
  • cytryna
  • pieprz
  • tymianek
  • łyżka bułki tartej

2014-08-21 21.02.53

KASZA JAGLANA

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka oliwy
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z cytryny
  • pieprz
  • sól

SURÓWKA

  • 3 pomidory
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 papryki /zielona i czerwona/
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

2014-08-22 12.07.09

WIECZOREM

Kaszę jaglaną opłukuję kilka razy. Zalewam około 750 ml wody i gotuję na sypko z solą. Przelewam zimną wodą i odkładam do lodówki.

Piersi czyszczę i dzielę na pojedyncze filety. Kostkę rosołową rozrabiam z oliwą. Nacieram dokładnie piersi. Odkłądam na chwilę.
Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszam. Dodaję do marynującego się kurczaka. Mieszam bardzo dokładnie, żeby całe mięso się pokryło. Przekładam do miski, owijam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.

2014-08-21 21.14.31

2014-08-21 21.37.46

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza. Piersi wyjmuję z lodówki. Układam obok siebie w naczyniu do pieczenia. Posypuję tymiankiem i bułką tartą. Układam na wierzchu plastry cytryny.
Piekę 40-45 minut.

2014-08-22 07.14.15

2014-08-22 08.10.31

Na patelni rozgrzewam oliwę z czosnkiem. Wrzucam kaszę jaglaną. Podgrzewam. Dodaję skórkę i sok z cytryny zmieszane z parmezanem. Solę i pieprzę do smaku. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną drobno natkę.

Warzywa na surówkę myję, czyszczę i kroję w kostkę. Jogurt mieszam z przyprawami, oliwą i octem. Mieszam wszystko z warzywami, żeby dokładnie się pokryły. Odstawiam.

Filety wyjmuję. Nakładam z porcją kaszy i surówki.

I mamy zdrowy, soczysty i przesmaczysty obiad.
Enjoy!

2014-08-22 12.08.15

2014-08-22 12.09.58

2014-08-22 12.12.19

Komentarze:

Dodaj komentarz: