2014-09-18 15:49:26

sok dyniowy

Dynio-świrowania ciąg dalszy.
Sok dyniowy. Korzenny.
I oszałamiająco pyszny, rzecz jasna.

Zrobiłam, bo miałam ochotę obejrzeć Harry’ego Pottera.
A tematyczna kulinarna zagrycha zawsze jest potrzebna.

Więc pumpkin juice.
Harry Potter.
I trochę magii.

I wspomnień sprzed lat.

4

Jak to jest zrobione?

  • 500 – 600 g dyni /nie wiem dokładnie, bo wsuwałam/
  • 300 ml mleka /użyłam sojowego/
  • 1 jabłko /można użyć soku jabłkowego/
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • kardamon /mielony/
  • cynamon /mielony/
  • gałka muszkatołowa /świeżo otarta/
  • imbir /świeżo otarty/
  • chili
  • sól
  • woda /dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji. można użyć więcej mleka – mi się akurat skończyło. Albo nie dolewać nic i mieć gęściutką papkę/

2

3

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Dynię myję, kroję i oczyszczam. Zostawiam pestki.
Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekam do miękkości /35-45 minut/.
Studzę.

Jabłko przepoławiam, usuwam gniazdo nasienne. Zapiekam z dynią tak 15-20 minut.
Studzę.

1

Ostudzoną dynię kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do misy blendera.
Łyżeczką wyjmuję miąższ jabłkowy. Dodaję do dyni.
Zalewam mlekiem. Dodaję ekstrakt. Przyprawiam.
I blenduję. Do zmiksowania dokładnego. I wszystkiego.

I harrypotteruję. Popijając pump kin juice.
Pierwotnie – od razu z dzbana.

Później – na ciepło.

5

6

7

8

Komentarze:

FOODMANIA o 2014-09-18 17:35:49 napisał:
super przepis, zwłaszcza dla takiej dyniowej fanki jak ja :)
justa o 2014-09-18 18:46:00 napisał:

W takim razie możemy założyć klub dynioświrów stosowanych :)

MłodaŻona o 2014-09-18 22:29:48 napisał:
Intrygujące. Takiego jeszcze nie robiłam

Dodaj komentarz: