2015-01-20 16:22:52

spaghetti alla carbonara con scampi

...albo makaron w sosie serowym z krewetkami.

Nie cierpię krewetek.
Smaku. Struktury. Konsystencji. Wyglądu.
Wszystkiego.

Ale kaktus lubi.

A mi nie przeszkadza posmak, który pozostawiają.
Byle nie było ich na moim talerzu.

Więc poświęciłam się.
I zrobiłam.
I mimo, że niefotogeniczne - przepyszne.
Nawet, jak dla mnie.

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g długiego spaghetti
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 150 g krewetek
  • 150 ml tartego parmezanu
  • 1 jajo
  • 1 świeże chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • sól

W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Gotuję makaron al dente. Szybko przepłukuję zimną wodą, żeby się nie posklejał.

Krewetki myję i oczyszczam. Osuszam papierowym ręcznikiem.

Jajo rozkłócam, łączę z parmezanem, świeżo zmiażdżonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i około 100 ml wina. Odkładam na bok.

Chili i czosnek drobno siekam. Na woku rozgrzewam oliwę. Jak jest już gorąca, wrzucam chili i czosnek. Smażę kilka sekund. Dodaję krewetki i smażę 2-3 minuty. Zalewam winem i duszę około 7 minut. Dodaję makaron. Solę. Mieszam intensywnie. Smażę do momentu, aż makaron znów się ugrzeje.

a

Wyłączam palnik. Zalewam wszystko mieszanką serową. Mieszam bardzo intensywnie.

b

Nakładam natychmiast na podgrzane talerze.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: