2016-01-21 22:21:32

spaghetti con pomodori e zucchine

wiecie dlaczego dzień babci i dzień dziadka jest w środku zimy?
...
bo ciężko byłoby znieść tyle ciepła i miłości latem.
ukochajcie, osłódźcie, usiądźcie i porozmawiajcie.
jacy byli? co jedli zwykle na śniadanie? jakie książki lubili czytać? w co grali na boisku? czy zbierali pocztówki?
zainteresujcie się. bądźcie.

1

a przepis?
makarony uwiły sobie gniazdo w justowej kuchni.
na Amen.
dzień bez makaronu jest jak dzień bez jabłka - stracony.
ten makaron ekspresowy i przepyszny.
kiedyś z kaktusem kilka dni pod rząd wsuwaliśmy. i nadal się nie znudziło.

a jako, że pyszne i szybkie, to częstuję Owsianka i kawa z okazji jej wyzwania na brak czasu.

2

Jak to jest zrobione?

  • 200 g spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 cukinia
  • 150 ml świeżo otartego sera twardego /u mnie grana padano/
  • 15 orzechów laskowych /około/
  • przyprawy: czarny pieprz świeżo mielony, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki miodu, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, sól, bazylia suszona, oliwa

3

Pomidory zagotowuję na patelni, zmniejszam moc palnika i dodaję wszystkie przyprawy /oprócz oliwy/. Odparowuję.
Zagotowuję wodę na makaron i gotuję na półtwardo. Odcedzam, studzę i odstawiam.
Cukinię myję, łyżeczką wyskrobuję nasiona i kroję w kostkę. Smażę na oliwie. I dodaję do pomidorów. Gotuję 3-5 minut.
Dodaję makaron, mieszam dokładnie i podgrzewam.
Orzechy siekam i prażę na suchej patelni.
Zdejmuję makaron z ognia. Dodaję starty ser i mieszam intensywnie.

Podaję od razu, posypane orzechami i odrobiną sera.

Buon appetito, amici!

4

5

6