2017-07-01 17:27:15

spaghetti con ricotta e noci

...czyli makaron z serem i orzechami.

Obiad w 15-20 minut? Czemu nie!
I to nie metodą Jamiego, gdzie 15 minut przeradza się w godzinę plus. Ba Jamie potrafi przecież czarować.
Ten makaron JEST ekspresowy. I w dodatku pyszny i sycący.
Jeśli mamy więcej czasu proponuję dodać podsmażoną na oliwie cukinię, cebulę, prosciutto lub szpinak... Będzie się komponować świetnie!
Polecam jednak wykonanie przepisu bazowego, na podstawie którego wprowadzimy swoje modyfikacje.

Bawcie się!

 DSC00009

Jak to jest zrobione?

  • 400 g spaghetti
  • 200 g sera ricotta
  • 1 spora garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • woda z gotowania makaronu

DSC00010

Gotuję wodę na makaron i solę.

W tym czasie siekam orzechy i prażę chwilę na suchej patelni.

Ricottę przekładam do miski i rozkłócam widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaję oliwę, sól, pieprz i orzechy - mieszam do połączenia.

Do gotującej się wody wrzucam makaron. Po około 5 minutach dodaję do sera kilka łyżek gorącej wody z gotowania i mieszam. Dodatkowo odlewam pół szklanki wody z makaronu.
Odcedzam makaron i mieszam dokładnie z serem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta - dodaję trochę odstawionej wody i mieszam.
Podaję od razu.

Pycha!

DSC00011