2015-05-18 21:13:35

spaghetti i camembert

Jestem wybitnie makaronowa ostatnio.
Więc dziś pokażę.
Propozycję makaronową.

Serowa też jestem.
Więc i ser w przepisie jest.

I różne dziwne i nie-dziwne dodatki.

A kompozycja - zacna!

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 krążek sera camembert /użyłam light/
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka soku żurawinowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki gruszek z octu
  • 5 ząbków czosnku marynowanego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pekan
  • do przyrządzenia: olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, majeranek, pieprz kolorowy tłuczony, sól

2

Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente.
Odcedzam pozostawiając około 100 ml wody z gotowania.

Na patelni rozgrzewam olej. Dodaję posiekany drobno czosnek i smażę minutę.
Dodaję makaron, mieszam i smażę. Dodaję żurawinę z sokiem, rodzynki, gruszki i marynowany czosnek z 1 łyżką marynaty.
Mieszam dokładnie, zmniejszam moc palnika i pozostawiam, mieszając od czasu do czasu.
W razie potrzeb dodaję wodę z gotowania makaronu.

Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę.
Jajo rozkłócam. Maczam dokładnie ser, obtaczam w bułce tartej. Ponownie obtaczam w jaju i bułce.
Smażę do momentu, aż środek się dobrze zagrzeje.

Do makaronu dodaję orzechy i przyprawy. Mieszam.
Podaję wszystko gorące, na podgrzanym talerzu.

Ot, tak uczta.
Od justy dla justy.

4

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: