2014-10-14 17:59:29

spaghetti w sosie śmietanowym z awokado

Ola chciała przepis z awokado.
No to niech ma :)
Na kluchy. Z sosem śmietanowym. I boczkiem.
To takie trochę carbonara, ale bez jaj.
Zamiast nich dodałam zielonego stwora.

1

Jak to jest zrobione?

/około 5 porcji/

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g wędzonego boczku
  • 450 g dojrzałego awokado
  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 ml śmietany 18%
  • 120 g parmezanu /lub sera zastępczego/
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 1 cytryna /sok i skórka/
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól

2

3

W garnku gotuję wodę na makaron.

Boczek kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso .

Do miski wlewam obie śmietany. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę solę i pieprzę. Awokado przekrawam i łyżeczką wyjmuję miąższ. Dodaję do śmietan. Blenduję na gładką masę.
Ser ścieram i mieszam z sosem. Dodaję porwaną natkę. Odstawiam na bok.

Gotującą się wodę solę. Wrzucam makaron i gotuję 7 minut.
Odcedzam, zostawiając szklankę wody z gotowania. Od razu dodaję do smażącego się boczku. Mieszam intensywnie. Przelewam sos śmietanowy i mieszam. Dolewam wody makaronowej /dla uzyskania ulubionej konsystencji/.

Podaję od razu. Gorące.

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: