2016-04-11 17:02:51

spierniczone pomidory

Kwiecień-plecień wciąż przeplata.
Nie wiem, jak to u Was, ale u mnie wieczory i poranki są po prostu zimne. I znajdzie się w ciągu dnia taka pora, która aż krzyczy, żeby się rozgrzać.
A czym?
Ot, na przykład, pomidorówką. Jabłkowo cynamonową z grzankami piernikowymi.
Co Wy na to?

DSC05934

Jak to jest zrobione?

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g przecieru pomidorowego Łowicz
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 duże jabłko
  • 3 marchewki
  • przyprawy: pieprz biały, cynamon, kardamon, imbir, goździki, kurkuma
  • dodatkowo: kilka pierników /bez czekolady i nadzienia/, orzechy włoskie, miód

DSC05940

Łączę bulion z przecierem Łowicz i sokiem jabłkowym. Dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze części marchew. Wrzucam korę cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 1 łyżeczkę świeżo otartego imbiru, kurkumę i goździki. Zagotowuję i gotuję do miękkości marchewki.
Marchewki drobno rozgniatam widelcem.
Jabłko obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy i podgrzewam.

Pierniki kroję w kostkę i podgrzewam na gorącej patelni, aż powstaną grzanki. Orzechy siekam i prażę.

Nalewam porcję zupy, posypuję grzankami i orzechami, polewam miodem.

Smacznego!

DSC05938

DSC05936

  Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!