2015-06-03 19:38:26

sposób na pyrę

Bez zbędnych słów.

Pyszna sałatka z pyr, rzodkiewek i ziół.

I konkurs!
Czytajcie!

I... pyrkajcie ^^

1

Jak to jest zrobione?

  • 1000 g ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2-3 dymki ze szczypiorem
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek natki
  • 2 łyżki musztardy pikantnej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól

2

Ziemniaki gotuję w mundurkach. Studzę, obieram i kroję.
Zioła i dymkę siekam.
Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Mieszam wszystko, dodaję jogurt i musztardę. Przyprawiam solą i pieprzem.

3

4

A co z konkursem?

Ano ogłaszam. Jak obiecałam.

SPOSÓB NA PYRĘ

Zadanie proste. A nawet bardzo.
Bo w Polsce pyry to chleb powszedniejszy od chleba.

Czekam na przepisy. I zdjęcia.
Z pyrami /ziemniakami, pyrami, grulami/ w roli głównej.
Lub uczestniczącej.
Z karteczką lub inną formą zamieszczonego hasła: sposób na pyrę

Przepisy proszę wklepać w komentarzach pod tym postem. Dodatkowo zdjęcia z przepisem przesyłać na [email protected]
/ważne! poproszę o wzmiankę, że wyrażacie zgodę na publikację zdjęcia w galerii na https://www.facebook.com/justakitchen/

Konkurs trwa od 03 VI do 19 VI.

Nagrodami w konkursie będą książki:
za pierwsze miejsce

kuchnia-smakosza-ziemniaki-2i za dwa wyróżnienia:

dobra-kuchnia-dania-z-ziemniakow-2

Dodatkowo do każdej nagrody dojdzie mieszanka przypraw doziemniaczanych.
I może niespodzianka?

Się okaże.

Regulamin poniżej. Obczajcie go sobie, proszę.

I pyrzasto zapraszam do zabawy!

REGULAMIN KONKURSU

sposób na pyrę

razem z: justakitchen.pl

§ 1. Konkurs
1. Konkurs, o którym mowa w niniejszym regulaminie /zwany dalej „Konkursem”/ jest skierowany do osób fizycznych, będących konsumentami w rozumieniu art. 22 ustawy kodeks cywilny /Dz. U. z 1964 r. Nr 16 poz. 93 z późn. zm./, przebywające na terenie Rzeczpospolitej Polskiej /zwanych dalej „Uczestnikami”/.

§ 2. Organizator Konkursu
1. Organizatorem Konkursu jest autor strony justakitchen.pl zwany dalej „Organizatorem”.
2. Fundatorem nagród w konkursie jest autor strony justakitchen.pl
3. Przed wzięciem udziału w Konkursie każdy Uczestnik powinien zapoznać się z Regulaminem. Udział w Konkursie będzie równoznaczny z akceptacją Regulaminu
4. Regulamin Konkursu jest dostępny na stronie http://www.justakitchen.pl

§ 3. Zasady konkursu
1. Konkurs odbywa się na stronie justakitchen.pl. Konkurs skierowany jest do osób fizycznych, które w dniu jego rozpoczęcia ukończyły 18 lat i posiadają pełną zdolność do czynności prawnych.
2. W Konkursie nie mogą brać udziału pracownicy Organizatora oraz
osoby współpracujące z tym podmiotem w sposób stały na innej podstawie niż stosunek pracy, a także członkowie najbliższych rodzin Organizatora i autora strony, tj. wstępni, zstępni, rodzeństwo, małżonkowie, rodzice małżonków i osoby pozostające z nimi w stosunku przysposobienia.
3. W czasie konkursu uczestnicy wykonują zadanie polegające na zamieszczeniu autorskiego przepisu na danie z ziemniakami w komentarzu pod postem konkursowym oraz przesłaniu przepisu i fotografii na adres [email protected]
Uczestnik zobowiązany jest do zawarcia w zgłoszeniu informacji ze zgodą na publikację przez Organizatora nadesłanego zdjęcia w galerii na https://www.facebook.com/justakitchen
4. Każdy użytkownik może dodać nieograniczoną liczbę przepisów.
5. Konkurs trwa od 03. 06.2015 r. do 19.06.2015 r. do godziny 17:00.
6. Zgłoszenie konkursowe odbywa się poprzez dodanie komentarza z odpowiedzą pod wpisem ' owsianka no.17 i konkurs ja korbolę'
7. Nagrodami w konkursie są książki oraz mieszanki przypraw.

§ 4. Rozstrzygnięcie konkursu i zasady przyznawania nagród
1. Spośród wszystkich nadesłanych prac autor strony wybierze 3 najciekawsze odpowiedzi.
2. Ocena dokonywana przez autora strony w kontekście przydzielania nagród będzie całkowicie subiektywna.
3. Wyłonienie laureatów przez autora strony nastąpi nie później niż do 23. 06. 2015 r.
4. Uczestnik, który wygra nagrodę zostanie poinformowany przez autora strony poprzez umieszczenie jednoznacznego komentarza pod wpisem związanym z konkursem.
5. W przypadku, gdy zdobywcą Nagrody będzie jakakolwiek osoba, która nie spełnia warunków wskazanych w niniejszym Regulaminie, osoba taka traci prawa do nagrody.
6. Organizator oświadcza, że nagrody są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadzie art. 21 ust. 1 pkt. 68 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r.o podatku dochodowym od osób fizycznych.
7. Nagroda w Konkursie nie podlega wymianie na inne nagrody oraz na ekwiwalent pieniężny.
8. Nagroda zostanie dostarczona przez Organizatora drogą pocztową. Wysyłka możliwa tylko na terenie Polski.

§5. Dane osobowe
1. Dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w celach związanych z Konkursem, to jest jego organizacją i przeprowadzaniem. Po zakończeniu Konkursu wszystkie dane uczestników zostaną usunięte.
2. Podanie przez uczestników Konkursu danych osobowych ma charakter dobrowolny. Uczestnikom przysługuje prawo wglądu w ich dane osobowe, prawo ich poprawiania, prawo żądania usunięcia tych danych, a także prawo zgłoszenia sprzeciwu co do ich przetwarzania.

§6. Reklamacje
1. Wszelkie reklamacje czy uwagi dotyczące sposobu przeprowadzenia konkursu
lub jego organizacji Uczestnicy mogą zgłaszać do dnia 07. 07. 2015 r. drogą mailową
2. Wszelkie reklamacje, czy uwagi zgłoszone przez Uczestników w sposób określony w punkcie poprzedzającym będą rozwiązywane i rozstrzygane przez Organizatora w terminie 30 dni od daty ich doręczenia.

§7. Postanowienia końcowe
1. Organizator  i autor strony nie ponoszą odpowiedzialności za treść komentarzy dodawanych przez Uczestnika.
2. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu w postaci przedłużenia czasu trwania Konkursu, bądź zwiększenia puli nagród.
3. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne problemy techniczne, mające wpływ na wypełnienie warunków uczestnictwa w Konkursie.
4.  Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowe dane podane przez Uczestnika, w szczególności za zmianę danych osobowych uniemożliwiającą odszukanie Uczestnika, któremu przyznano nagrodę.
5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowości wynikające z wadliwości działania łączy internetowych, funkcjonowanie sieci lub systemu Uczestnika Konkursu.
6. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie zastosowanie będą miały przepisy prawa polskiego.

***zdjęcia książek pochodzą ze strony: http://aros.pl/

  Nowalijki w kuchni

Komentarze:

niuszka o 2015-06-07 15:43:31 napisał:
PRZEPIS WŁASNY

„PYRCHOTKI”

Skład: surowe ziemniaki
pieprz ziołowy
cebula
ser owczy bądź inny twarożek o mocniejszym smaku (bryndza, ser kozi)
koperek
ser kozi dojrzewający (ewentualnie ser dojrzewający krowi)

Dokładnie umyć surowe ziemniaki, wydrążyć w nich otwór zostawiając grubość miąższu ok. 4 mm. Umyć, obrać cebulkę, pokroić ją w malutką kostkę i delikatnie podsmażyć. Do wydrążonych ziemniaków wsypać trochę pieprzu, potem położyć troszeczkę podsmażonej cebulki. Następnie łyżeczką włożyć serek owczy tak aby wypełnić otwór w ziemniaku, posypać odrobiną drobno pokrojonego koperku. Wstawić do piekarnika na 180 st. na ok. 1 godziny, na tak długo aby ziemniak zrobił się chrupiący. 10 min przed wyjęciem z piekarnika włożyć na górę naszego ziemniaka plasterek sera koziego dojrzewającego bądź krowiego dojrzewającego. Jeść na gorąco. Smacznego.

Robert o 2015-06-07 19:36:59 napisał:
Zakręcone frytki (ziemniaczane spiralki)
Składniki
ziemniaki
olej
przyprawa do ziemniaków

Krok 1
Ziemniaki obieramy i myjemy. Za pomocą wiertełka do ziemniaków (ja użyłam firmy tupperware) zmieniamy ziemniaki w serpentynki, które następnie układamy na blasze do pieczenia.
Krok 2
Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzamy na ziemniakach olej i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.
Krok 3
Pieczemy w 180st przez 30 minut
Paulette o 2015-06-08 10:26:54 napisał:
GRANATY Z FARSZEM Z KIEŁBASY I CEBULI

Granaty:
ziemniaki ugotowane - 5 szt.
ziemniaki - 5 szt. (surowe)
mąka- 3-4 łyżki

Farsz:
kiełbasa śląska - 3 pętka
cebula - 3 szt.
sól - 1 szczypta
olej - 2 łyżki

Dodatkowo:
woda - do gotowania
olej - 2 łyżki
sól - 1 łyżka
natka pietruszki - do posypania
mąka - do podsypywania

Sposób przygotowania:
1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki dokładnie przecisnąć przez lnianą ściereczkę, aby odsączyć wodę z ziemniaków.
2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do nich dodać ziemniaki surowe i mąkę. Wymieszać i zagnieść zgrabny wałek. Podsypać mąką. Wałek podzielić na 8 części.
3. Każdy kawałek ciasta rozgnieść w dłoni obsypanej mąką, tworząc łódeczkę. W środek nałożyć łyżeczkę farszu. Następnie delikatnie zlepić do środka, tworząc mały wałeczek. Kartacze podsypać mąką. Następnie wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem oleju i soli. Gdy wypłyną - 1 min. i wyciągamy. Przelewamy delikatnie zimną wodą. Następnie przekładamy na talerzyk polewamy tłuszczykiem i kiełbaską oraz posypujemy natką pietruszki.
ewelinass o 2015-06-08 20:34:20 napisał:
Sałatka chłopska z młodych ziemniaków
Składniki:

0,5 kg młodych ziemniaków (małe sztuki)
300 gram boczku
3 duże ogórki małosolne
pęczek szczypiorku
świeży koperek
2 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w słupki i smażymy aby wytopić tłuszcz. Odsączamy wytopiony tłuszcz i dodajemy boczek do ziemniaków. Następnie kroimy ogórki w grube plastry i również dodajemy do sałatki, razem z posiekanym szczypiorem oraz koperkiem. Z musztardy oliwy soli, pieprzu i cukru przygotowujemy sos którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatkę podajemy na zimno ale świetnie komponuje się z jajkiem sadzonym.

Smacznego :)
Justi o 2015-06-11 15:47:19 napisał:
Talarki szeryfa- czyli pieczone ziemniaczki dla prawdziwych twardzieli i wielbicieli ostrych smaków ;)

Składniki:
-1,5 kg ziemniaków

Marynata:
-15-20 kropel sosu tabasco
-1,5 łyżeczki ostrej papryki
-1 łyżeczka rozmarynu
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-1/2 łyżeczki cukru
-1/2 łyżeczki soli
-6 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i kroimy w talarki.
2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Zalewamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki odkładamy na 20 minut.
3. Po tym czasie pieczemy je około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż się ładnie zrumienią)

Smacznego :)
Justi o 2015-06-11 15:50:03 napisał:
Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą- moje ukochane danie, pyszne nadziane kluski ziemniaczane. Choć trochę trzeba się przy nich napracować efekt jest tego wart ;)

Składniki:
Pyzy:
-2 kg ziemniaków
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 jaja
-2 płaskie łyżki soli

Farsz:
-75 dag mięsa mielonego wieprzowego
-25 dag kiszonej kapusty
-1 duża cebula
-1 jajko
-1 łyżka tartej bułki
-pieprz
-przyprawa uniwersalna
-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:
1. Połowę ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie (0,5 łyżki). Dokładnie odcedzamy i studzimy. Gdy wystygną ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z wody. Ziemniaki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy obie mąki, jaja i 1 łyżkę soli. Zagniatamy ręcznie jednolite ciasto.
2. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni wrzucamy kapustę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Gdy kapusta wystygnie wrzucamy ją do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem i dokładnie zagniatamy.
3. Ręce nacieramy mąką. Z ciasta odrywamy spore kawałki, formujemy kulkę, spłaszczamy w dłoni i na środku obficie nakładamy farsz (około 1 czubatą łyżkę). Zaklejamy pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formujemy kule.
4. Pyzy układamy na posypanej mąką desce lub stolnicy.
5. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Partiami wrzucamy pyzy (muszą leżeć w odstępach żeby się nie posklejały). Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy jeszcze ciepłe.
Justi o 2015-06-11 15:53:24 napisał:
Placki kuchmistrza- czyli placki ziemniaczane inaczej. Pomysł ich przygotowania podsunął mi mój Mąż. Są rewelacyjne!

Składniki:
-1,5 kg ziemniaków
-2 białe cebule
-2 jaja
-2 łyżki mąki pszennej
-1 czerwona cebula
-1 pęczek natki pietruszki
-1 łyżeczka majeranku
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej
-pieprz
-olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a połowę na małych. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy startą na małych oczkach białą cebulę oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę czerwoną . Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony (aż ładnie się zrumienią). Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy jeszcze gorące.

Smacznego! :)
Justi o 2015-06-11 16:04:34 napisał:
Czosnkowo ziołowe frytki z piekarnika- przepyszne i o wiele zdrowsze od tych smażonych na głębokim oleju. Gdy się pieką już sam zapach roznoszący się po całym domu sprawia, że burczy w brzuchu :)

Składniki:
-2 kg ziemniaków
-3 ząbki czosnku
-po jednej łyżce majeranku, bazylii i oregano
-1 łyżeczka soli
-5-6 łyżek oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w paseczki jak frytki.
2. Wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól i zioła. Dokładnie mieszamy.
3. Wykładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego! :)
dorotti o 2015-06-15 14:15:31 napisał:
Faszerowane zapiekane ziemniaki.
Składniki:
- kilka ziemniaków
- czerwona papryka
- 2,3 mniejsze pomidory
- ząbek czosnku
- mała cebula
- sól, pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
- starty żółty ser (5- 10 dag)
- duża łyżka majonezu
- łyżka oliwy
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do czasu aż będą lekko miękkie, ale nie ugotowane. Wyjmujemy z wody, kroimy na pół i czekamy aż ostygną.
Paprykę, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, siekamy czosnek i wszystko to smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do miękkości.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy do tego łyżkę majonezu, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Po ostygnięciu ziemniaków wydrążamy z nich środek i w jego miejsce wkładamy nasz farsz. Posypujemy natką pietruszki i startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego na ok. 150 C piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut.
I gotowe ;)
Ewelina o 2015-06-17 14:19:03 napisał:
Mój sposób na pyrę pozwala w kreatywny sposób wykorzystać ugotowane ziemniaki, które nam np. zostały z wczorajszego obiadu. Ziemniaczane gofry świetnie komponują się z plastrem wędzonego łososia lub podpieczonego w piekarniku boczku, sadzonym jajkiem czy kubkiem pysznego kefiru. Składniki podaję na 10 małych gofrów.

Składniki:
500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 jaja
4 łyżki mleka
2 łyżki masła
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść szczypiorku
do smaku sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, wymieszać.
2. Rozmącić jajka, dodać mleko, sól i pieprz oraz połowę szczypiorku, wymieszać.
3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
4. Połączyć wszystkie składniki wyrabiając je na gładką masę.
5. Łyżką nakładać porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec na złoty kolor.
6. Udekorować resztą szczypiorku.

Smacznego życzy Ewelina :)
Nulek o 2015-06-18 21:26:43 napisał:
Szare, ale jare, czyli wielkopolskie szare kluski - przepis rodzinny :)

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
3 szklanki maki

1 główka kapusty
0,5 kostki margaryny
1 mała cebulka

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić z nich część wody.
Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić ciasto.

Zagotować około 3 litrów wody. Gdy zacznie wrzeć, kłaść na nią łyżką kluski. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut. Następnie zalewamy zimną wodą i odcedzić.

Kapustę poszatkować. Zagotować w około 1-2 litrach wody. Tłuszcz z cebulką zrumienić. Dodać do ugotowanej i odcedzonej kapusty, posolić, popieprzyć (za przeproszeniem, rzecz jasna!), podsmażyć przez kilka minut.
Kluski podawać razem z podsmażoną kapustą..

Smacznego! :)

Wyrażam zgodę na postanowienia regulaminu konkursu.
A fotki i przepis wysyłam też mailem. :)
Justis o 2015-06-18 21:42:43 napisał:
Zapiekany ziemniak

Składniki:

4 duże ziemniaki
300 g mięsa mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
pół puszki kukurydzy
sól, pieprz
100 g żółtego sera

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Po ugotowaniu przekroić ziemniaki na pół. Gdy ostygną, wydrążyć odrobinę środek ziemniaczka.
W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują, należy podsmażyć mięso mielone, dodać oliwę z oliwek, pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i cebulka się zarumienią, należy dodać przyprawy oraz puszkę pomidorów. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. W razie potrzeby podlać wodą lub bulionem. Na koniec dodać kukurydzę.
Farsz nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Zapiekać około 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia, posypać ziemniaki startym serem.
Ebola o 2015-06-19 12:05:53 napisał:
Mikro pyraburgery z omletem szpinakowym

placuszki pyrowe
0,5 kg ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie)
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka zielonej czubricy
pół średniej cebuli
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej

omlety szpinakowe
100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku
1 zmiażdzony ząbek czosnku
1 jajko
szczypta soli

Burgery
25 dkg mielonego mięsa z indyka
kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu
łyżka czerwonej czubricy
pół średniej startej na tarce cebuli
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 jajko

dodatkowo:
pomidor
musztarda, ketchup:
Potrzebne:
blaszka do florentynek/makaroników
papier do pieczenia
wykałaczki

1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razemna wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej masy
2. wszystkie składniki omletuszpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy
3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem do połączenia składników
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
5. Z papieru wycinamy k.ółka wielkości dna foremek, układamy papierki.
6. do foremek wylewamy/wykładamy dociskając łyżką kolejne masy tak, żeby nie wystawały poza krawędź, placki ziemniaczane możemy wedle uznania posypać szczypiorkiem, ziołami etc..
7. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut.
8. Po upieczeniu wykładamy, odczekujemy chwilę ilekko podważając krawędzie nożem wyjmujemy krążki.
9. Montujemy burgery :) placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu ketchupem plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji "przyszpilamy" wykałaczką

Smacznego :)
PS. na zimno w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych z tłuszczu i burgerów z wołowiny też są pyszne, wiec spokojnie można je serwować jako dekoracyjną zimną przekaskę
MirkaWu o 2015-06-19 14:45:25 napisał:
Dzień dobry,

przesyłam mój przepis na

ŁOSOSIOWY PLAC(EK) ZABAW

Składniki:

6-8 ziemniaków
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól
pieprz
tymianek

łosoś wędzony
sos tatarski
oliwki

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę myję i obieram. Ścieram je w blenderze (mam specjalną końcówkę do siekania, dzięki temu moje palce wciąż są w całości), a potem odsączamy wodę na sitku (ja używam czasami takiej gazy - na niej pulpa ziemniaczano-cebulowa sobie ocieka).

Pulpę łączymy z jajkiem i 2 łyżkami mąki pszennej (można ewentualnie dodać 3, ale generalnie - ostrożnie z mąką). Solimy i pieprzymy, a nawet tymiankujemy - wedle uznania. Smażymy na oleju.

Podajemy z łososiem wędzonym, sosem tatarskim (super pasuje też czosnkowy) oraz oliwkami. :) A później wcinamy, aż miło, bo to prawdziwy Plac Zabaw dla Zmysłów! :) Mniam!

Wyrażam zgodę na publikację zdjęcia w galerii na https://www.facebook.com/justakitchen/.

Smacznego dnia! :)
Mirka
Anna Gałaszewska o 2015-06-19 17:13:52 napisał:
Kiedy już robimy kartacze, robimy naprawdę sporą porcję! Dużo z tym zabawy, ale to najpyszniejsza rzecz na świecie, więc warto!

Składniki:

-10kg ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-1 kg mięsa mielonego wieprzowego
-majeranek
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-liście laurowe
-3 kostki bulionowe
-dwie cebule
-boczek

Ziemniaki obieramy. Około 1,5 kg z nich gotujemy w osolonej wodzie. Resztę zetrzeć na tarce na małych oczkach i wycisnąć wodę przez ściereczkę – aż do suchości. Następnie połączyć to z ugotowanymi ziemniakami, wymieszać. Dodać troszkę mąki ziemniaczanej – kilka szczypt na oko.
Zmielone mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Masę ziemniaczaną rozpłaszczać w dłoniach, następnie włożyć w to kuleczkę mięsa i zawinąć tak, aby nie było go widać, zlepiając w owalny kształt. Przygotowane kartacze gotować w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i kostkami bulionowymi około pół godziny do 45 minut. Podawać z zasmażką z cebuli i boczku, pysznie smakują też z sałatką z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz: