2014-12-30 16:17:17

świnki

...czyli drożdżowe kąski z kiełbaską.

Idealna przekąska imprezowa. Przepis może przydać się na samego sylwestra, ale też na spotkania karnawałowe, rodzinne popijawy, biesiady lub do cioci na imieniny.

Robi się niekoniecznie szybko - jak to z ciastem drożdżowym. Trzeba wyrobić. I poczekać.
Ale moim zdaniem warto.
Próbowałam robić je z ciasta francuskiego - są spoko. Ale wymiękają przy tej wersji.

Więc polecam drożdżyć. Choć jak czasu brakuje, albo jest się leniuszkiem to wiadomo...

1

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej /około/
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • letnie mleko

DODATKOWO

  • 9-10 parówek dobrej jakości
  • 200 g białego serka czosnkowego
  • spora garść posiekanych orzechów arachidowych
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka

2

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę /450 g/ przesiewam i łączę z olejem, przyprawami i rozkłóconymi jajami. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania.
Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne.
Odkładam pod przykrycie na 2 godziny.

Po około 2 godzinach dzielę ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowuję na długi płat długości 3 parówek. Każdy taki placek smaruję porcją serka czosnkowego. Układam parówki na krawędzi i zawijam roladki. Kroję na małe kawałki /około 15 z rulonu składającego się z 3 parówek/. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy wszystkie świnki są na blasze, rozkłócam jajo z mlekiem i smaruję każdą dwukrotnie. Posypuję orzechami.

a

b

c

Piekę do zezłocenia w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Studzę.

Pycha na ciepło.
Pycha na zimno.
Pycha po podgrzaniu.

3

4

7

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: