2015-01-12 12:43:20

szakszuka

...czyli wielki bałagan.

Shakshuka. Shakshouka. Szakszuka.
Szuka. O-szuka. Szakszuka.

Papryka. Pomidory. Cebula.
Z jajem.
Zapiekane.

Kaktus mięsiste. Ja - tym razem - wolę bez.
Więc trochę wege przepis też jest.

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 jaja
  • 0,5 dużej papryki czerwonej
  • 0,5 dużej papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 400 g pomidorów z przecierem bez skórki
  • 1 świeże żółte chili
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki cukru dark muscovado
  • 2 łyżki oliwy
  • kumin
  • papryka słodka wędzona
  • pieprz
  • sól
  • szczypior

2

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam posiekaną w piórka cebulę i smażę do zeszklenia. Dodaję plasterki świeżej papryczki chili. Papryki kroję w słupki i dodaję do cebuli. Podsmażam około 5-7 minut. Zalewam pomidorami i duszę. Przyprawiam do smaku.

a

b

Na drugiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Boczek kroję w kostkę i smażę chwilę. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Dodaję pokrojoną w kostkę pierś i smażę, aż mięso będzie zrobione w środku.

c

d

Sos pomidorowy rozkładam na dwa naczynia żaroodporne. Do jednego dodaję mięso. Robię zagłębienia w sosie i nakładam jaja.
Zapiekam 10-13 minut.
Posypuję szczypiorem i podaję natychmiast.

e

f

g

I jak tu nie lubić bałaganu?

3

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: