2014-09-11 18:16:32

szynka, soba i warzywa w sosie

Kremisty porowo-pieczarkowy sos.
Bukiet zielonych warzyw.
Gryczany makaron soba.
Szynka pieczona w rozmarynie.

Taka baja.

A wszystko to, bo Ciebie kocham…

1

2

Jak to jest zrobione?

/6 porcji/

  • szynka wieprzowa /upieczona w ziołach, ok. 1 kg/
  • 400 g makaronu gryczanego soba

SOS POROWO-PIECZARKOWY

  • 250 g pora /jasna część/
  • 350 g pieczarek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

ZIELONE WARZYWA

  • 450 g papryki zielonej
  • 350 g cukinii
  • 240 g groszku konserwowego /zawartość 1 puszki/
  • 450 g fasoli zielonej szparagowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

3

Przygotowuję warzywa.

IMAG0522

Fasolę myję, obieram i gotuję w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzam.
Paprykę myję, oczyszczam i kroję w słupki. Cukinię myję i kroję w półtalarki. Groszek odcedzam.
Na dużej patelni prażę słonecznik. Dodaję oliwę i rozgrzewam ją. Podsmażam paprykę – kilka minut.

IMAG0592

Dodaję fasolę, mieszam i podsmażam.

IMAG0599

Dodaję cukinię. Przyprawiam. Smażę kilka minut. Przekładam warzywa do dużego garnka, dodaję groszek i odstawiam na bok.

IMAG0602

Przygotowuję sos.
Pora oczyszczam i całą jasną część kroję w wąskie krążki.
Pieczarki czyszczę i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Wyciskam czosnek. Podsmażam chwilę. Wrzucam pokrojony por. Podsmażam. Zalewam mlekiem i duszę około 10 minut.

IMAG0606

Dodaję pieczarki i duszę kolejne 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.

IMAG0610

Jogurt mieszam ze śmietaną. Dodaję kilka łyżek cieczy z patelni z porami i pieczarkami. Mieszam. Przelewam na patelnie i dokładnie łączę. Przekładam wszystko do wysokiego naczynia. Blenduję do uzyskania gładkiej masy.

Podgrzewam warzywa znajdujące się w garnku. Zalewam je sosem i podgrzewam. Na koniec dodaję oberwaną natkę.

IMAG0616

W czajniku zagotowuję wodę. Makaron soba wkładam do wysokiego naczynia. Zalewam wrzątkiem i czekam, aż będzie gotowy – trwa to kilka minut. Odcedzam.

IMAG0632

Nakładam porcję szynki, sosu z warzywami i makaronu. Ozdabiam kleksem jogurtu naturalnego i posypuję podprażonym słonecznikiem.

I wsuwamy!
Zacnie. A jakże!

4

5

Komentarze:

justyna_mojemenu o 2014-09-14 18:38:33 napisał:
świetne połączenie smaków! zapraszma też na mojemenu.blogspot.com

Dodaj komentarz: