2014-09-11 16:42:17

szynka pieczona w ziołach

Była już szynka parzona - teraz pora na pieczoną. W ziołach.

Kulka wyszła soczysta i cudownie przeszła rozmarynowo-czosnkową marynatą.

Nie ma co tu dużo gadać.
Po prostu domowa pychota.

IMAG0556

Jak to jest zrobione?

  • 1 kg szynki wieprzowej

MARYNATA

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kminek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Mieszam wszystkie składniki marynaty.
Szynkę myję, osuszam i nacieram dokładnie marynatą. Przekładam do miski, owijam folią i odstawiam na 2-3 godziny.

IMAG0501

IMAG0506

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza.

Szynkę umieszczam w woreczku do pieczenia. Szczelnie zawiązuję.
Piekę 75 minut.
Studzę.

IMAG0551

Wsuwando na zimno lub na ciepło.
Pierwsze kawałki znikają – oczywiście – gorące…

IMAG0575

IMAG0624

Komentarze:

Dodaj komentarz: