2016-07-06 09:26:41

tagliatelle z sosem kalafiorowym

Jak się chce, to można zrobić cuda-wianki w kuchni.
Ot, na przykład połączyć szybkie, proste, zdrowe, dietetyczne, wege /a jak się bardzo chce to nawet bezglutenowe/, bezlaktozowe i bezcukrowe z pysznym.

Dziś bardzo podstawowa wersja sosu kalafiorowego.
Można go modyfikować na miliard sposobów: łączyć z mlekiem kokosowym, użyć pieczonego kalafiora, dodać pesto, przecier... Dodać jajo i zapiec na tarcie.
Wszystko!
Bo baza prosta - po prostu zmiksowany kalafior.

Zapewne jeszcze pojawią się jeszcze liczne udoskonalenia, ale póki co - to jest bardzo si.
Enjoy!

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 g makaronu tagliatelle /u mnie pełnoziarnisty/
  • 1 średni kalafior
  • woda z gotowania makaronu i/lub mleko
  • przyprawy: 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, miód
  • dodatkowo: garść jagód goji, garść pestek dyni, koperek

2

Makaron gotuję w osolonej wodzie na lekko twardo. Przelewam zimną wodą do wystudzenia, pozostawiając około szklanki wody z gotowania.
Kalafior gotuję do miękkości. Łączę różyczki z wodą z gotowania makaronu i miksuję do uzyskania gładkiego sosu.
Masło topię i smażę na nim drobno posiekany czosnek. Dodają przecier kalafiorowy i podgrzewam. Przyprawiam pieprzem, solą i miodem. Dolewam mleka do momentu uzyskania pożądanej konsystencji /u mnie niewiele - zrobiłam bardzo gęsty sos/.
Kiedy sos jest gorący dodaję makaron i podgrzewam.
Pestki dyni prażę na suchej patelni.
Gorące danie posypuję dynią i goji.

Zdrowe, pycha i dietetyczne! Ha!

3

4

DSC06575