2015-02-15 22:44:59

tajska potrawka z wieprzowiną

Znowu azjowanie.
Ale to dlatego, że zakochałam się w woku.

Kiedyś kaktus dostał w prezencie.
Ode mnie, rzecz jasna.
Kuchnia u smoka mi wypaliła i wok gotowy do użycia.

Kaktus użył ze 2-3 razy.

Więc postanowiłam ja się zaprzyjaźnić z tym klamotem.
I się zaprzyjaźniliśmy.
Nawet bardzo, bardzo, bardzo...

1

Jak to jest zrobione?

/6 porcji/

POTRAWKA

  • 1500 g mięsa wieprzowego /szynka, karkówka/
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 świeże chili
  • 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka sezamu ciemnego
  • 1 łyżeczka sezamu jasnego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 3 ząbki czosnku

6

Wieprzowinę myję, suszę, oczyszczam i kroję w drobną kostkę.
Z oliwy, sosów sojowych i rybnego, masła orzechowego, pasty curry przygotowuję marynatę. Dodaję cukier, otarty imbir i bardzo drobno posiekany czosnek i 1 chili. Łączę z mięsem i mieszam bardzo dokładnie, żeby każdy kawałek był pokryty.
Na woku rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Wrzucam mięso na gorący wok i smażę do zarumienienia każdego kawałka, z każdej strony.
Mięso p;rzekładam do żeliwnego garnka i duszę 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu i podlewając – w razie potrzeby – niewielką ilością wody.

Sezam prażę na suchej patelni. Ćhili kroję w plastry. Posypuję gotowe mięso /powinno być miękkie, delikatne i rozpływające się/.

2

WARZYWA

  • 2 papryki żółte
  • 3-4 dymki
  • 250 g mini kukurydzy
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 limonka /sok i skórka z 1/2/
  • 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy

7

Papryki myję, oczyszczam i kroję w słupki. Kukurydzę mini siekam w średniej grubości plastry, a dymkę w piórka. Fasolę rozmrażam i suszę.
Na woku rozgrzewam oliwę. Dodaję sos sojowy i ocet ryżowy. Wrzucam paprykę i smażę chwilę. Dodaję dymkę i smażę minutę. Dodaję kukurydzę i smażę 2 minuty. Na koniec dokładam fasolkę, imbir i skórkę oraz sok limonki. Smażę 3-4 minuty. Zalewam mlekiem kokosowym, mieszam intensywnie i podgrzewam około minuty.
Zdejmuję z palnika. Posypuję ciemnym sezamem.

3

MAKARON

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g noodli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka sezamu ciemnego
  • 1 łyżeczka sezamu jasnego
  • 1/2 limonki /skórka/
  • 1/2 świeżej chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo otartego imbiru
  • chili mielone
  • biały pieprz
  • sól

8

Makaron ryżowy wkładam w posolony wrzątek i pozostawiam na kilka minut. Odcedzam i przepłukuję zimną wodą do wystudzenia. Podobnie postępuję z noodlami. Łączę oba makarony i odstawiam na durszlaku do odsączenia.
Na woku rozgrzewam oliwę. Dodaję sosy sojowe, ocet i drobno posiekaną chili wymieszaną z imbirem. Wsypuję cukier i podgrzewam, aż się rozpuści. Dodaję makarony i smaże do zezłocenia. Dodaję sok z limonki. Smażę chwilę i zdejmuję z palnika.
Zalewam kremówką i mieszam intensywnie. Dodaję mielone chili, pieprz biały i uprażony sezam. Mieszam.
Posypuję natką pietruszki.

4

Wszystko podaję gorące w osobnych naczyniach.

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: