2015-10-16 22:40:18

tarta batatowa z cykorią

Kończą się owsiankowo-kawowe dary jesieni.
Ambitnie i nadgorliwie chciałam zrobić przepis ze składnikami, które nie zostały wybrane przez innych.
Ale nie uda się, niestety.
Będzie za to jeden przepis. Z cykorią.
/jak się okazało cykoria jednak została wybrana przez kogoś. zacofałam się lekko/
Czemu akurat z nią? Bo jej nie znam. Nie kombinowałam.
No to teraz zadziałałam. I wegetariańsko połączyłam z batatami.
Wanna try?

W piątek kucharzą też:
- Kolorowa Matka
- Young Wife
- Jedz z apetytem
- Krasnoludki przy sterach

Spróbujcie je także! Na pewno zaskoczą smakiem!

1

Jak to jest zrobione?

TARTA

  • 200 g mąki pszennej
  • 5-7 łyżek oliwy
  • szczypta soli

MASA BATATOWA

  • 3 średnie bataty
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki drobno startego sera bursztyn
  • przyprawy: oliwa, czosnek, pieprz, sól, majeranek, bazylia

DODATKOWO

  • 2 cykorie
  • 2 garście sera żółtego w kostkach
  • 2-3 łyżki miodu
  • przyprawy: oliwa, pieprz, sól, majeranek, bazylia, sezam

2

3

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowuję sylikonową formę do tarty.

Mąkę przesiewam, dodaję sól i oliwę. Krótko zagniatam ciasto, do połączenia.
Wkładam do lodówki na około godzinę.
Wałkuję i rozkładam równomiernie na powierzchni sylikonu.
Nakłuwam dno widelcem.

Bataty gotuję do miękkości i studzę.
Obieram i miksuję na puree.
Dodaję jajka, 1 łyżkę oliwy i kremówkę. Przyprawiam. Miksuję do połączenia.
Na koniec dodaję ser i mieszam łyżką.
Wykładam masę na spód.

Cykorię oczyszczam i odrywam zewnętrzne liście.
Przekrawam na pół i rozkładam na tarcie. Smaruję miodem i posypuję serem oraz przyprawami.

Piekę 40-50 minut, to ładnego zarumienienia.

Sma-czne-go!

4

5

Komentarze:

Kasia o 2015-10-16 23:07:48 napisał:
Smakowicie :) nigdy nie jadłam z taką masą, przepis spisuję :)
justa o 2015-10-16 23:12:55 napisał:

super fajnie! :D

bastalena o 2015-10-16 23:36:15 napisał:
Ależ z tej cykorii czarny koń akcji. Nikt jej nie chciał, a ostatecznie rozchwytywana była :) A Ty jak zawsze kreatywna i chyba nigdy nie przestaniesz mnie zadziwiać :)
Dziękuję po raz kolejny za udział w akcji!
justa o 2015-10-17 23:55:34 napisał:

ja również dziękuję - za motywacje!
a dziś zrobiłam drożdżowe rogale z boczkiem i sosem chińskim - dodałam właśnie też cykorię :)

Oliwcia o 2015-10-18 11:36:15 napisał:
Ojejku, nigy nie będę umiała czegoś takiego poprawnie zrobić :D Chyba będziemy się musiały wymienić numerami, i jak coś będę dzwonić :D Super wygląd - wielki szacunek, nie każdemu się udaje. :)

Pozdrawiam, Oliwia
http://zjadamszminke.blogspot.com/
justa o 2015-10-19 10:25:22 napisał:

Próbuj, próbuj - i oczywiście zawsze służę radą! Jak nie czujesz się pewnie w tartach, to lepiej byłoby klasyczny przepis zrobić: 2 porcje mąki + 1 porcja masła zimnego + 1 łyżka wody + ewentualnie jajo /to wychodzi bardzo, bardzo kruche, ale za to jest bardziej odtłuszczone :)/

gin o 2015-10-20 16:40:22 napisał:
Wspaniale ta tarta wygląda, musiała smakować wyjątkowo :)
justa o 2015-10-20 17:36:43 napisał:

już sama obecność batata nadała bardzo charakterystycznego smaku. ja wolałabym dynię, ale kaktus bardzo, bardzo lubi!

nieidealnaanna o 2015-10-21 11:08:24 napisał:
Cykorię znam tylko jako składnik kawy inki, jak to smakuje ?:)
justa o 2015-10-21 12:50:32 napisał:

jest lekko gorzkawa, ale jako dodatek do duszonych, pieczonych potraw absolutnie się nie wybija smakowo

nieidealnaanna o 2015-10-21 17:39:23 napisał:
Jeśli kiedyś coś mnie najdzie to zaszaleję i zrobię :)
justa o 2015-10-21 17:44:15 napisał:

takie szaleństwo to czysta rozkosz :D

Dodaj komentarz: