2015-09-05 18:05:54

tarta cebulowo-pomidorowa

Nie przepadam za ciastami kruchymi, półkruchymi, francuskimi i takimi tam.
Nie cierpię zagniatać ciasta na tartę.
Dlatego używam do tego celu robot kuchenny.

Jak drożdżowe kocham i mogę gnieść w nieskończoność, tak do kruchych używam maksymalnie dużo mechanicznych elementów.

Nie wiem, jaka w tym poprawność kuchenna, ale jakość zawsze to ciacho się udaje.
Więc się przy nim nie wysilam.

A sam przepis.
Kaloryczny.
Mocno serowy.
I przepyszny.

Jesteś na diecie?
Przejdź niżej - przestaniesz być ;)

1

Jak to jest zrobione?

TARTA

  • 200 g mąki pszennej T450
  • 110 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Mąkę przesiewam i łączę z rozkłóconym jajem, wodą i solą.
Dobrze schłodzone masło kroję w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucam do robota i miksuję jak najkrócej, do połączenia.
Ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam na około godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Wyjmuję ciasto z chłodzenia, rozwałkowuję.
Formę do tarty dokładnie wykładam ciachem, nakłuwam widelcem dno. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję obciążenie /ja używam kamyków dekoracyjnych/.
Piekę 15 minut.
Wyjmuję obciążenie i piekę jeszcze 10 minut.
Wyjmuję tartę.

Temperaturę piekarnika obniżam do 175 stopni.

2

SOS

  • 100 g serka topionego
  • 100 g twardego sera /użyłam bursztyn/
  • 150 ml kremówki
  • 300 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, 3-4 ząbki czosnku

Śmietanę podgrzewam i roztapiam w niej topiony ser. Zagęszczam mąką.
Zdejmuję z ognia i studzę.
Jaja rozkłócam, dodaję wszystkie przyprawy i starty na tarce o drobnych oczkach twardy ser. Mieszam dokładnie.
Jak śmietana przestygnie, dodaję masę jajeczną i mieszam dokładnie.

3

POZOSTAŁE

  • 1 spora cebula czerwona
  • 1 spora cebula biała
  • kilka niedużych pomidorów /tak, żeby w miarę gęsto rozłożyć połówki na tarcie/
  • spora garść tartego sera żółtego /u mnie gouda i ementaler/
  • przyprawy: sól, pieprz, oliwa bazyliowa, cukier, pieprz kajeński

Cebule kroję w plastry i krótko smażę na oliwie do zeszklenia. Zasypuję cukrem i pieprzem kajeńskim. Lekko karmelizuję.
Pomidory przekrawam na pół. Układam na cebuli przekrojoną częścią do góry.
Posypuję solą i pieprzem.
Delikatnie zalewam sosem serowym.
Rozkładam na powierzchni plastry cebuli.
Piekę 20 minut.

Po tym czasie posypuję wierzch serem żółtym i lekko skrapiam oliwą bazyliową.
Zapiekam jeszcze 10 minut.

Podaję od razu. Na ciepło.
Nie wiem, jak smakuje na zimno, bośmy wszystko zjedli :)

4

5

Komentarze:

SUZANA o 2015-09-05 18:55:10 napisał:
i czego chcieć więcej ...! pyszności! zapraszam na moją ''tartę z grzybami leśnymi i fetą''
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-mrozic-grzyby-tarta-z-grzybami.html
justa o 2015-09-05 19:08:44 napisał:

o, kurka! z grzybami! poproszę! jestem jak hobbit na grzyby :D

 

Marzena o 2015-09-05 19:11:56 napisał:
Wygląda wspaniale, bardzo lubię tarty :-)
justa o 2015-09-05 20:23:07 napisał:

no ja właśnie nie bardzo, ale cenię je za możliwości, jakie daje w kuchni :D

 

bastalena o 2015-09-05 23:21:45 napisał:
A ja wręcz przeciwnie, uwielbiam tarty, gnieść i jeść! :D Właśnie narobiłaś mi smaka!
justa o 2015-09-06 05:35:39 napisał:

to u nas jest bardziej tak, że wyjadam nadzienie, a kaktusowi podrzucam ciasto :D

Dodaj komentarz: