2016-07-30 17:22:30

tarta gajowej

Gajowa, bohaterka dzisiejszego przepisu, jest kobietą przebojową i niezwykle zapracowaną.
Czasem lubi ułatwić sobie życie i wykorzystać sprawdzony, gotowy produkt /www.profi.com.pl/, który usprawni jej przygotowanie obiadu.
Ważne, że będzie pysznie.
I gajowemu zasmakuje.
A ona będzie miała czas, na leśne spa.

Brawo gajowa!

DSC07130

Jak to jest zrobione?

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Łączę wszystkie składniki i zagniatam jednorodne ciasto. Owijam je w folię i chłodzę w lodówce.
Po około 1 godzinie wałkuję ciasto i wykładam nim formę do tarty.
Na czas przygotowania nadzienia przechowuję ciasto w lodówce.

FARSZ

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • dodatkowo: oliwa, pieprz świeżo mielony, sól, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, 2-3 jagody jałowca rozdrobnione w moździerzu

Boczek i cebulę kroję w kostkę. Marchew oczyszczam i ścieram na dużych oczkach tarty. Seler myję i kroję w plastry.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę cebulę do zeszklenia. Dodaję marchew i seler. Smażę kilka minut. Dodaję boczek i smażę do zarumienienia mięsa. W międzyczasie przyprawiam. Odstawiam do przestudzenia.

a

ZALEWA

  • 450 ml zupy grzybowej Profi
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść suszonych grzybów /namoczonych i posiekanych/
  • 100 g sera żółtego
  • dodatkowo: spora garść natki pietruszki, rozmaryn, pieprz świeżo mielony, sól

Ser ścieram na drobnych oczkach tarki.
Zupę Profi, śmietanę i jaja rozkłócam rózgą. Dodaję mąkę i mieszam do połączenia.
Dodaję przyprawy, ser i grzyby. Dokładnie mieszam.

b

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Wyjmuję tartę z lodówki. Rozkładam przestudzony farsz i zalewam przygotowanym sosem grzybowym.
Piekę tartę przez 40-45 minut, do zarumienienia.

c

5 minut przed końcem pieczenia można posypać dodatkową porcją sera.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Smacznego!

DSC07133 

DSC07142

DSC07149

DSC07135

  Wakacje z Profi