2014-09-22 18:40:52

tarta z alpejskiej wioski

…czyli rustykalny paj papet vaudois z kurczakiem i jabłkami.
Czyli szwajcarskie inspiracje.

Przygotowany z okazji 130-lecia marki Victorinox i akcji Durszlaka. I możliwości przetestowania noża.
Rewelacja.

Wcześniej nie miałam zielonego pojęcia o kuchni Szwajcarii. Jedyne moje z kojarzenia to sery i czekolada.
Więc zaczęłam się zagłębiać trochę w temacie.
I odkryłam papet vaudois.
Cudowności! Połączenie pora, cebuli i ziemniaków.
A ja jestem poznańską pyrą.

Papet podawany jest zazwyczaj z kiełbasą. Ja postanowiłam wykorzystać filet z kurczaka. I dodać jabłka. Antonówki.
I zapiec wszystko w formie tarty. Pełnoziarnistej.

I wiecie co?
Petarda!

1

2

Jak to jest zrobione?

TARTA

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli

WYPEŁNIENIE

  • 300 g filetu drobiowego
  • 300 g filetu drobiowego wędzonego
  • 100 g ementalera
  • 50 g gruyere
  • 2 spore antonówki /około 400 g/
  • 400 g pora /jasna część/
  • 2 małe cebule czerwone
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

3

5

4

Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach osolonej wodzie /tak do niezupełnej miękkości/.
Myję por, siekam w talarki i podsmażam na oliwie.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Dodaję do pora. Solę, pieprzę, słodzę i duszę do miękkości /podlewam odrobinę wodą/.
Surowy filet myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Podsmażam. Przyprawiam solą i pieprzem.
Filet wędzony kroję w kostkę.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
Mięso i ziemniaki dodaję do pora i cebuli. Mieszam dokładnie. Podlewam odrobiną oliwy i podsmażam. Przyprawiam majerankiem. Zdejmuję z ognia.
1 jabłko obieram i kroję w kostkę. Łączę z farszem.
Jaja rozkłócam ze śmietaną. Sery ścieram i mieszam z masą.
Odstawiam wszystko na bok.

g

h

i

j

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewam z sypkimi składnikami. Dodaję masło i jajo rozkłócone ze śmietaną. Miksuję do połączenia. Zagniatam.
Blat posypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję delikatnie mąką. Układam ciasto. Obcinam nadmiar.
Wkładam tortownicę do rozgrzanego piekarnika i podpiekam tartę 15 minut.

a

b

c

d

e

f

Wyjmuję blachę z piekarnika. Przekładam farsz porowy. Zalewam wszystko sosem serowym.
Drugie jabłko kroję w plastry. Układam na powierzchni. Posypuję majerankiem.
Piekę 40-45 minut.

k

l

Aromat unoszący się w mieszkaniu – nieziemski.
Smak – uzależniający.
Szwajcaria – Justa
1:1

6

7

8

9

Komentarze:

Kuchnia Czarów o 2014-09-22 22:43:35 napisał:
mega ciekawe połączenie!
ja w temacie kuchni szwajcarskiej wiem tyle co nic..
pozdrawiam poznańsko! ;)
justa o 2014-11-12 06:50:30 napisał:

Bardzo dziękuję i również pozdrawiam - z samego serca Poznania!

Dodaj komentarz: