2017-06-28 14:48:49

tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Naoglądała się justa obrazków pięknych tart z truskawkami i postanowiła też taką zrobić.
A jak się robi gorąco, to się chce kwasu, chłodu i delikatnej słodyczy.

Przeinaczyłam lekko przepis na domowy budyń (pomarańczowy i bananowy) i zrobiłam cytrynowy krem. Leniuszkowie mogą próbować z budyniem z torebki, ale dodałabym do niego trochę masła i ubite białka.
Budyniem zalałam nim klasyczną tartę - mocno maślaną, jednak jak wolicie dietetyczną wersję, to przypominam o tej tu, z jabłkami i aronią.

Jedzmy i cieszmy się, bo ponoć sezon na truskawki powoli się kończy!

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 300 g mąki pszennej T450
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki soli

NADZIENIE

  • 3 cytyny /miałam nieduże/
  • 500 ml mleka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • truskawki

2

Mąkę przesiewam i łączę z cukrem i solą. Jajo dobrze rozkłócam. Dobrze schłodzone masło kroję w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucam do robota i miksuję jak najkrócej, do połączenia.
Ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam na około godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Wyjmuję ciasto z chłodzenia, rozwałkowuję.
Formę do tarty dokładnie wykładam ciachem, nakłuwam widelcem dno. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję obciążenie /suchy groch, fasola/.
Piekę 15 minut.
Wyjmuję obciążenie i piekę jeszcze 10 minut.
Wyjmuję tartę.

Temperaturę piekarnika obniżam do 165 stopni.

5

Cytryny wyparzam we wrzątku i dokładnie szoruję skórkę. Ścieram ją na tarce i wyciskam sok. Odstawiam na bok.

Mleko /ok. 400 ml/ zagotowuję z dodatkiem cukru i masła.
W pozostałej części mleka /ok. 1/2 szklanki/ rozrabiam żółtka i oba rodzaje mąki.

Jak mleko w garnku zacznie robić się gorące – dodaję mączną mieszankę i mieszam bardzo intensywnie. Dodaję sok i skórkę z cytryny i mieszam do połączenia. Zmniejszam moc palnika i podgrzewam, ciągle mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Odstawiam do lekkiego przestudzenia

Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Mieszam delikatnie z budyniem i przekładam na przestudzony spód.

Piekę około 25-30 minut. Wyjmuję i studzę.

Myję truskawki i odcinam szypułki. Układam na wystudzonej tarcie.
Chłodzę jeszcze około 2 godziny.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

3

4

6