2016-02-21 20:24:41

tarta z szynką, cukinią i marchewką

To jest jeden z tych przepisów, które zawsze odkładałam na potem.
Bo mi się nie chciało.
Aż przyszedł moment, że mi się inspiracja załączyła.
Żeby zrobić coś pycha. I ładnego.

No to zrobiłam.
I się cieszę, bo jak spróbowałam, to będzie mi się chciało częściej.

1

Jak to jest zrobione?

TARTA

  • 200 g mąki pszennej T450
  • 110 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Mąkę przesiewam i łączę z rozkłóconym jajem, wodą i solą.
Dobrze schłodzone masło kroję w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucam do robota i miksuję jak najkrócej, do połączenia.
Ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam na około godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Wyjmuję ciasto z chłodzenia, rozwałkowuję.
Formę do tarty dokładnie wykładam ciachem, nakłuwam widelcem dno. Ciasto przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję obciążenie /ja używam kamyków dekoracyjnych/.
Piekę 10 minut.
Wyjmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.
Wyjmuję tartę.

Temperaturę piekarnika obniżam do 180 stopni.

2

WYPEŁNIENIE

  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 150-200 g szynki w plastrach
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 2 jaja
  • 100 g drobno startego grana padano
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, czosnek, majeranek
  • opcjonalnie: kilka plastrów wędzonego boczku

Cukinie myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Podobnie marchew.
Pokrojoną marchewkę obgotowuję 5 minut i studzę pod zimną wodą. Osuszam.
Szynkę kroję w paski o szerokości zbliżonej do szerokości warzyw.
Z pasków układam okręgi, zaczynając od zewnętrznego. Raz cukiniowy, raz marchewkowy, raz szynkowy. I tak do samego środka.
Jaja rozkłócam ze śmietaną. Dodaję ser, mąkę i przyprawy. Mieszam dokładnie i wylewam na tartę. Wierzch smaruję oliwą.

Wkładam tartę do piekarnika na około 30 minut.

Wyjmuję tartę i na wierzchu układam plastry boczku.
Piekę jeszcze 10-15 minut, do ładnego przypieczenia i zarumienienia.

Podaję od razu.
Super pasuje do tego sos czosnkowy.

Smakowitości!

3

4

5

6