2016-12-30 15:38:09

torcik kawowy

O tym przepisie wspominałam już dość dawno. I już dawno go uszykowałam.
Ale każdy ma swoje upadki i kryzysy, więc i mi się taki trafił.

Mam nadzieję, że szybko minie.

Tymczasem - smacznego!

Życzę Wam wspaniałej zabawy w sobotę!

1

Jak to jest zrobione?

/2 mini torciki/

SPÓD

  • 200 g herbatników
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zmielonych migdałów

2 foremki wykładam papierem do pieczenia.
Herbatniki miksuje na piach. Mieszam migdałami. Rozkładam do foremek.
Masło topię i zalewam herbatniki. Mieszam dokładnie, dociskam i chłodzę w lodówce.

3

KREM

  • 1 espresso /wystudzone/
  • 500 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka żelatyny

Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam.
Mascarpone ucieram z cukrem i likierem do połączenia. Dodaję kawę i mieszam.
Żelatynę podgrzewam do rozpuszczenia. Dodaję 1 łyżeczkę masy serowej i mieszam. Łączę z resztą masy i miksuję do połączenia.
Wylewam wszystko na schłodzone spody i ponownie chłodzę.

4

WIERZCH

  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kawa mielona i brązowy cukier /do posypania/

Ser ucieram z kawą i cukrem.
Smaruję wierzch każdego ciasta.
Posypuję kawą i cukrem.

Podaję schłodzone z kawą zaprawioną amaretto.

Enjoy!

2