2017-08-17 08:20:22

torcik ziemniaczany z kurkami

Nie wiem, jakie macie wyznaczniki sierpnia. Nie wiem, czy macie je w ogóle.
Ja mam.
Przede wszystkim jest to moja wspaniała, pyszna dynia. Numero uno późnego lata i jesieni.
Drugim są grzyby. Najwspanialsze na świecie maślaki, prawdziwki, podgrzybki i... kurki.

Durszlak.pl i Victorinox zapraszają do zabawy. Szukamy smaków lata, zamykamy je w przepisie i dzielimy się z głodnymi przygód i głodnymi w ogóle. Dodatkową sugestią akcji jest połączenie sezonowych letnich skarbów z... kuchnią szwajcarska!
Nie mogłam nie spróbować! #MyVictorinox motywuje do działania!
Z tamtejszą kuchnią kojarzą mi się przede wszystkim muesli, czekolada, sery i ziemniaki.
Tak, tak. Zacne nasze pyry.

Dziś dzielę się przepisem na tort. Tylko taki bardziej wytrawny.
Otulona ciastem francuskim masa ziemniaczano-serowa, w której pływają dumnie cebula, mięso i - a jakże - kurki!
Smakujcie!

1

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jak to jest zrobione?

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 duże ziemniaki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g twarogu
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g kurek
  • 100 g wędliny suszonej dojrzewającej /użyłam w plastrach/
  • 100 g sera żółtego twardego /np. gruyere/
  • 1 duża cebula
  • dodatkowo: 3 łyżki masła, 2-3 łyżeczki musztardy, pieprz, sól, natka pietruszki

2

Ziemniaki gotuję na miękko i studzę. Kurki myję dokładnie, duże sztuki przekrawana mniejsze części i odstawiam na sicie do osuszenia. Ser ścieram na drobnych oczkach.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Cebulę kroję w kostkę, wędlinę w paski. Na patelni rozgrzewam masło. Smażę cebulę do zeszklenia, dodaję mięso i podsmażam jeszcze 3-5 minut. Odstawiam do przestudzenia.
Ziemniaki kroję na mniejsze części i wkładam do malaksera. Dodaję Kremówkę, twaróg, jaja, pozostałe masło, musztardę i mąkę. Miksuję do uzyskania gładkiej masy.

A

Solę i pieprzę do smaku. Dodaję podsmażone z cebulą mięso, około 3/4 kurek i ser /pozostawiam małą garstkę do posypania na wierzch/. Mieszam do połączenia.

B

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem, posypuję bułką tartą /mąką/. Wykładam blachę ciastem francuskim, odcinam nadmiar. Wylewam masę ziemniaczaną do formy i wyrównuję. Na wierzch rozkładam pozostałe kurki.
Piekę około 75-90 minut - masa musi być zwięzła /sprawdzam patyczkiem, czy się ściągło/.
Przed końcem pieczenia wierzch posypuję resztą sera.

Podaję gorące, posypane natką pietruszki.

3

4

6

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Zapisz

Zapisz