2015-11-25 17:22:35

tort anansowo-kokosowy

Tort obłędnie pyszny.
Dość szybki w przygotowaniu.
Nietrudny.

Jak lubicie tropikalne klimaty, to na pewno posmakuje!

2

Jak to jest zrobione?

BISZKOPT

  • 5 jaj
  • 0,75 szklanki mąki tortowej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.

Białka jaj ubijam z solą na sztywno.
Dodaję po łyżce cukru i ubijam.
Dodaję po żółtku i miksuję do połączenia.
Mąki przesiewam z proszkiem. Dodaję po 2-3 łyżki i mieszam jak najkrócej, do połączenia.

Wylewam ciasto na tortownicę.
Piekę około 45 minut - do suchego patyczka. Studzę i przekrawam na 3 części.

1

PONCZ

  • czarna herbata
  • sok z 1 cytryny

Zaparzam herbatę.
Studzę i mieszam z cytryną.

3

KREM

  • 660 ml śmietanki kremowej /30%/
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 10 g żelatyny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka ananasów w syropie

Śmietankę zagotowuję.
Wrzucam posiekaną czekoladę, odstawiam na kilka minut i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję masło.
Studzę.

Żelatynę zalewam odrobiną wody. Odstawiam na kilka minut do napęcznienia.
Podgrzewam delikatnie, do rozpuszczenia.

Wiórki prażę na suchej patelni.
Ananasy odsączam i kroję na nieduże kawałki.

Masę czekoladową ubijam 15-20 minut na najwyższych obrotach - do momentu, aż zacznie przypominać mus.
Dodaję żelatynę i miksuję chwilę.
Mieszam z wiórkami.

4

DODATKOWO

  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 wafel kokosowy w białej czekoladzie
  • cukierki i różne ozdoby

Pierwszy blat nasączam.
Układam 1/3 masy czekoladowej i 1/2 ananasów.
Drugi blat nasączam.
Układam 1/3 masy czekoladowej i 1/2 ananasów.
Nasączam ostatni blat.
Układam pozostałą masę.
Ozdabiam.

Tort chłodzę minimum 2-3 godziny.

5

Komentarze:

Gender Gosposia o 2015-11-25 17:48:37 napisał:
nawet ja bym zrobił. :) A ananas i kokos to Top10 moich smaków. Na ciastkach kokosowych nie jednego mleczaka straciłem. :D
justa o 2015-11-27 19:47:24 napisał:

no dobra... a jakie smaki jeszcze stanowią tą 10?

:D

Esencja o 2015-11-26 20:41:16 napisał:
Jak zwykle u Ciebie wygląda pysznie i apetycznie. I ten kształt. Dla mnie wersja bez cukierków :-)
justa o 2015-11-27 19:48:39 napisał:

ok! delete='candies' :P

Katsunetka o 2015-11-26 20:49:51 napisał:
Poleciała mi ślinka. :)
justa o 2015-11-27 19:49:06 napisał:

dobrze, że tylko ślinka :D

AniaGotuje.pl o 2015-11-26 20:50:09 napisał:
Cudne serduszko upiekłaś.. a przepis na biszkopt - super!
justa o 2015-11-27 19:49:55 napisał:

bardzo lubię tą foremkę :) siostra mi sprezentowała i się pokochałyśmy z miejsca :D

by asai o 2015-11-26 21:17:32 napisał:
Wyglada pięknie!
justa o 2015-11-27 19:50:48 napisał:

a dziękować, dziękować :)

Magda / dwa plus dwa o 2015-11-26 21:23:15 napisał:
Uwielbiam połączenie ananasa z kokosem...
justa o 2015-11-27 19:50:29 napisał:

takie trochę może oklepane, ale ja też je strasznie lubię! <3

Dodaj komentarz: