2015-06-23 22:38:21

tort czekoladowo-wiśniowy. pyrowe wyniki

Dziś pracowity dzień.
Kolejne przetwory się dzieją...

I dzień Taty się dzieje.
Dzień domowego bohatera.

Dlatego przepis na tort.
Bo Tatowie zasługują na celebrowanie.
Najbardziej.

Marzy mi się, żeby moi - tak! mam już dwóch! - mogli być ze mnie dumni.
I żeby wiedzieli, że bardzo ich szanuję.
I kocham.

I dziękuję za to, czego mnie nauczyli.
I czego uczą nadal.

Bo my - dzieci, gamonie jesteśmy.
A oni, to taki nasz trochę kompas? Trochę Gandalf? ^^

 1

Jak to jest zrobione?

BLATY

  • 350 g mąki pszennej T450
  • 250 g cukru
  • 75 g kakao
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jaja L
  • 250 ml pszenicznego piwa
  • 125 g masła
  • dodatkowo: 16 mini ciepłych lodów, 200 g dżemu wiśniowego

Sypkie składniki przesiewam do miski miksera. Mieszam do połączenia. Dodaję miękkie masło i jaja, mieszając na najwyższych obrotach - do połączenia. Zmniejszam obroty na średnio-niskie i wolnym strumieniem wlewam piwo. Miksuję do połączenia i uzyskania płynnej masy.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję boki masłem i posypuję mąką. Przekładam masę.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Piekę ciasto około 45 minut - do suchego patyczka.
Studzę i przekrawam na pół.

Dolny blat smaruję dżemem. Rozkładam po powierzchni ciepłe lody.
Odstawiam na bok.

2

MASA

  • 450 ml mleka czekoladowego
  • 400 g jogurtu wiśniowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

Galaretki roztapiam w 200 ml wody. Studzę.
Czekoladę topię w kąpieli wodnej z masłem. Studzę.

Łączę mleko i jogurty. Miksując na niskich obrotach dodaję stopniowo galaretkę. Dodaję płynną czekoladę i mieszam do połączenia.
Masą zalewam dolny blat z murzynkami.
Przykrywam drugim blatem i chłodzę w lodówce minimum 2 godziny.

3

PONCZ

  • 100 ml wiśniówki
  • 100 ml herbaty czarnej

Zaparzam herbatę i studzę.
Łączę z alkoholem.
Nasączam górny blat.

4

KREM

  • 100 g masła
  • 75 g czekolady białej
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 10 pralinek wiśnia z likierem
  • 1 spora garść czereśni

Masło ucieram na puch z cukrem.
Czekoladę topię w kąpieli wodnej i studzę. Łączę z masłem.
W osobnym naczyniu ubijam kremówkę na sztywno. Stopniowo dodaję do masła, miksując krótko do połączenia.

Górny blat smaruję dżemem.
Krem wykładam na krawędzie.
Na środku układam czereśnie i rozgniecione pralinki z wiśnią w likierze.

Chłodzę w lodówce.

I go-to-we!

5

Kaktus przesłał mi zdjęcia, jak tort po przekrojueniu wyglądał.
Ja niestety nie widziałam:

IMAG0353

IMAG0349

A w pyrowym konkursie zwyciężają:
/pierwszy raz siostra i ja byłyśmy jednomyślne!/

- w kategorii wyróżnienie:

KARTACZE

kartacze

PIECZONY ZIEMNIAK

ziemniak

- nagrodę główną zdobywa-ją:

GOFRY

gofry

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział i zapraszam do następnej zabawy!
Zwycięzców proszę o przesłanie adresu wysyłkowego!

3majcie się!

Komentarze:

gin o 2015-06-24 17:39:11 napisał:
Piękny tort :)

Dodaj komentarz: