2016-07-08 11:44:06

tort czekoladowo-wiśniowy

Chyba to już dla mnie norma, że przegapiam pełnię sezonu.
Truskawki minęły. Czereśnie niedługo też.
Obudziłam się na szczęście na wiśniową porę.
Będzie konfitura, będzie kompot, będzie mrożonka.
A póki co - świeżynki.

Udało Wam już się wykorzystać tegoroczne sezonowe?

 1

Jak to jest zrobione?

BLAT KAKAOWY

  • 4 duże jaja
  • 175 ml cukru
  • 175 ml mąki tortowej pszennej
  • 75 ml kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiewam mąką, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielam białka od jajek. Ubijam białka na sztywną pianę. Powoli dodaję cukier, żółtka - nadal ubijając. Dosypuję kakaową mąkę i mieszam delikatnie szpatułą. Tortownicę wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i piekę około 30-40 minut. Do suchego patyczka. Biszkopt studzę. Wyjmuję z formy i kroję na 2 części.

2

KREM

  • 0,5 l kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 125 ml cukru pudru
  • 75 ml kakao

Ubijam schłodzoną dobrze kremówkę. Dodaję cukier przesiany z kakao, ciągle ubijając. Wsypuję śmietan-fix, miksuję do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Wkładam krem do lodówki.

3

MUS CZEKOLADOWY

  • 350 ml kremówki
  • 200 g czekolady białej
  • 50 g masła
  • czerwony barwnik

Masło i kremówkę zagotowuję. Dodaję barwnik i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję połamaną na drobne kawałki czekoladę. Odstawiam na 5-7 minut. Mieszam dokładnie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Studzę.
Ubijam masę tak długo, aż zacznie przypominać mus /15-20 minut/. Odstawiam na bok.

4

DODATKOWO

  • konfitura wiśniowa lub wiśnie
  • wiśniówka

DEKORACJA

  • cukierki
  • czekolada
  • kwiaty jadalne
  • brokat jadalny

Połówkę biszkoptu nasączam wiśniówką. Rozsmarowuję konfiturę i wykładam krem. Przykrywam drugim blatem, nasączam. Rozsmarowuję konfiturę i wykładam mus z białej czekolady. Wyrównuję i wstawiam do lodówki na pół godziny. Dekoruję i chłodzę jeszcze minimum 3 godziny.

Smacznego!

5