2015-06-13 22:45:07

tort kajmakowa krowa

Tort.
Ciastort.

Kajmakowy.
Krówkowy.
Bezowy.

I głowa justy...
Ciężka.
Pełna pomysłów.

I już opadająca na poduchy...

1

Jak to jest zrobione?

BLATY

  • 500 g mąki pszennej T450
  • 200 g masła
  • 75 g cukru
  • 4 żółtka
  • 75 g miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka w proszku

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
2 blachy wykładam papierem do pieczenia.

Masło topię i studzę.
Mleko w proszku, mąkę, proszek i sodę łączę i przesiewam.

Żółtka ucieram z cukrem na puch.
Dolewam miód ciągle miksując.
Dodaję stopniowa masło i miksuję do połączenia.
Dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia.
Ciasto dzielę na 2 tortownice, rozkładam równomiernie i wyrównuję.

Piekę około 20 minut.
Studzę.

2

KREM

  • 400 ml mleka 3,2 %
  • 100 g mleka zagęszczonego w tubce
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g masła
  • 75 g mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 75 g cukru
  • 10 miękkich krówek waniliowych

Odlewam 100 ml mleka i rozpuszczam w nim budynie i mleko w proszku.
Pozostałe mleko, mleko skondensowane i cukier zagotowuję.
Dodaję rozpuszczone budynie i mieszając cały czas gotuję około 2 minut.
Studzę.

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody.
Odstawiam do napęcznienia.Rozpuszczam.

Masło ucieram na puch.
Dodaję stopniowo budyń i miksuję.
Wlewam żelatynę i miksuję do połączenia.
Krówki kruszę i mieszam z masą kremową.
Odstawiam na bok.

3

BEZA

  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru brązowego
  • 100 g cukru białego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli

Po upieczeniu spodów, zmniejszam temperaturę piekarnika do 125 stopni Celsjusza.

Cukry mieszam i odstawiam na bok.
Białka z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę.
Dodaję po łyżce miodu i ubijam dalej.
Dodaję po łyżce cukru.
Ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysuję okrąg mniejszy od tortownicy.
Wykładam masę i wyrównuję lekko.

Piekę około 90 minut z termooboegiem. Wyłączam grzanie i studzę w piekarniku.

5

DODATKOWO

  • 400 g kajmaku
  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g mleka skondensowanego w tubce
  • cukier

Na pierwszym blacie rozkładam masę kajmakową.
Przykrywam herbatnikami.
Wylewam krem.
Przykrywam drugim blatem.
Wkładam na noc do lodówki.

Na wierzchu tortu rozsmarowuję mleko skondensowane.
Układam bezę.
Posypuję cukrem i opalam palnikiem cukierniczym.

Trzymam w chłodzie.

I gotowe!
Oh-so sweet.
Oh-so masterpiece!

4

6

 

Komentarze:

bastalena o 2016-01-01 17:09:16 napisał:
U Justy jak zawsze smacznie i słodko ;)
Wszystkiego dobrego i samych pyszności w Nowym Roku :D
justa o 2016-01-02 09:49:15 napisał:

dzięki :)
j ażyczę dnie pięknych, jak baśnie 1000 i 1 nocy ;)

Dodaj komentarz: