2015-04-22 23:02:05

tort kajmakowo-orzechowy

Wyobraźmy sobie, że żyjemy w matriksie.
I dostajemy taki tort...

I wtedy mówimy sobie:
'there is no calorie.'

I od razu łatwiej.
Bo przyjemnie od początku - do końca.

1

Jak to jest zrobione?

BLAT

  • 165 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g mąki kukurydzianej
  • 165 g cukru pudru
  • 7 jaj M
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzewam do 165 stopni Celsjusza.

Mąki, karob, sodę i proszek przesiewam.
Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijam na sztywną pianę.
Dodaję po łyżce cukru pudru i ubijam do połączenia.
Dodaję po żółtku i miksuję dalej.
Na koniec wsypuję mączną mieszankę i mieszam szpatułą do połączenia.

Piekę około 35 minut. Do suchego patyczka.

Po wystudzeniu przekrawam na wysokości 2/3 od spodu.

3

KREM CZEKOLADOWO-KAJMAKOWY

  • 400 g masy krówkowej orzechowej
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady z nadzieniem toffi
  • 150 g orzechów ziemnych
  • 150 g orzechów ziemnych solonych

Czekolady roztapiam w kąpieli wodnej. Dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do przestudzenia.
Masę krówkową ubijam. Dodaję masło orzechowe i miksuję. Wlewam czekoladę i mieszam dalej, do dokładnego połączenia.

Masę wylewam na nasączony spód.
Na masie rozkładam orzechy i delikatnie dociskam.
Chłodzę w lodówce.

4

KREM MLECZNY

  • 250 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 75 ml mleka 3,2%
  • 50 g karmelowego mleka zagęszczonego

Cukier, śmietanę i mleko podgrzewam. Mieszam cały czas do uzyskania jednolitej masy. Dodaję mleko zagęszczone. Odstawiam do przestudzenia.
Masło ucieram na puch. Miksuję z cukrem.
Dodaję po łyżce mleka w proszku i miksuję na średnich obrotach do połączenia.

Gotowy krem wylewam na warstwę orzechów.
Przykrywam drugim blatem i nasączam go.
Odstawiam do lodówki na minimum kilka godzin /u mnie na noc/.

5

KREM ŚMIETANOWY

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki karmelowego mleka zagęszczonego
  • 2 opakowania utrwalacza do śmietany

Cukier, mleko w proszku i utrwalacz przesiewam.
Ubijam kremówkę na sztywno.
Dodaję cukier i mleko zagęszczone i miksuję krótko.

Gotowym kremem okładam tort i chłodzę w lodówce.

6

PONCZ

  • herbata czekoladowa mufinka
  • likier amaretto
  • aromat migdałowy

Zaparzam mocną herbatę - około 100-125 ml.
Studzę, łączę z likierem i aromatem.

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 łyżki karmelowego mleka zagęszczonego

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Dodaję masło i mleko zagęszczone.
Studzę.

Przestudzoną polewę wylewam na wierzch tortu i rozsmarowuję lekko.

WYKOŃCZENIE

  • 100 g orzechów ziemnych solonych
  • 2 batony z orzechami
  • karmelowe mleko zagęszczone

Batony dzielę i układam na torcie.
Małą garstką orzechów posypuję wierzch tortu. Pozostałe drobno siekam i okładam nimi boki.
Polewam wszystko zagęszczonym mlekiem.

Bomba smakowa!
Bomba kaloryczna!
Bomba-styczna zabawa!

2

Komentarze:

bastalena o 2015-04-23 15:29:35 napisał:
O mamusiu! Nie rób mi tego kobieto, no takie pyszności udostępniać publicznie ;) Moje wszystkie smaki :) Nie myślałaś o jakiejś cukierni przypadkiem? Talent się marnuje ;)
justa o 2015-04-23 15:34:45 napisał:

myślałam! XD ale potrzebny mi partner z głową na karku, który nie buja w obłokach /pary i mąki/ ^^

Dodaj komentarz: