2014-09-05 11:04:26

tort kakaowy z figami

Mama wraca do domu.
Od razu robi się jaśniej. I cieplej.
I wogóle.

Jest Dom. Jest Tata. Jest Mama.
Jest porządek rzeczy.
I córki przybywają. I ich rodziny.

Więc musi być też tort.
Bo świętujemy.
Razem.

1

2

Jak to jest zrobione?

BLAT

  • 130 g mąki tortowej
  • 3 kopiaste łyżki kakao /extra dark/
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietany kremówki /36%/
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao /extra dark/
  • 1 opakowanie utrwalacza do śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

OWOCE DO KREMU

  • 2 garstki suszonej borówki
  • 1/2 szklanki whisky
  • wrzątek

PONCZ

  • 70 ml mocnej kawy
  • 100 ml whisky

POLEWA

  • 75 g czekolady /min 60% kakao/
  • 2-3 łyżki kremówki

DODATKOWO

  • 150 g dżemu figowego
  • 150 g /około/ biszkoptów /użyłam podługowatych/
  • 2 figi
  • 1-2 łyżeczki mielonej kawy /do posypania/

3

6

Borówki namaczam we wrzątku pod przykryciem. Jak woda ostygnie wlewam whisky i odstawiam na noc.

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /wystarcz dno/.

Masło /miękkie/ ucieram z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Rozbijam jaja, oddzielam żółtka od białek. Dodaję kolejno żółtka i miksuję do połączenia dokładnego. Dodaję ekstrakt waniliowy.
Białka ubijam oddzielnie, na sztywną pianę. Ze szczyptą soli. Dodaję do masy żółtkowej białka i mieszam szpatułą. Do połączenia.
Mąki przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie z masą jajeczną do połączenia.
Masę przelewam na tortownicę. Piekę około 45 minut, do suchego patyka. Studzę na kratce.

a

Przygotowuję krem.
W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt waniliowy. Miksuję. Dodaję utrwalacz do śmietany i ubijam do sztywności. Chłodzę w lodówce.
Odsączam borówki /'sok' można wypić lub dodać do ponczu/. Mieszam ze schłodzonym kremem. Odstawiam do lodówki.

b

Przygotowuję poncz: zaparzam kawę, studzę lekko, dodaję alkohol /ewentualnie jeszcze sok borówkowy/.

Przekrawam blat. Wyrównuję lekko. Nasączam obie części.
Na dolny blat nakładam porcję dżemu figowego. Smaruję kremem kakaowo-borówkowym.

c
Biszkopty moczę lekko w przygotowanym wcześniej ponczu kawowym. Układam na kremie ściśle, tworząc kolejny niby-blat /warstwę ciastkową, jak w tiramisu/. Pędzelkiem nasączam biszkopty intensywniej, do ich rozmiękczenia.
Nakładam kolejną warstwę konfitury figowej i kremu. Kremem Okładam też boki ciasta, żeby wszystko jako-tako wyrównać. 

d

e

f

Na wierzch nakładam drugą połowę nasączonego blatu. Smaruję pozostałym dżemem i kremem. Lekko wyrównuję.
Chłodzę w lodówce 2-2,5 godziny.

g

h

Czekoladę na polewę roztapiam w kąpieli wodnej z kremówką. Studzę. Polewam wierzch tortu /czekam, aż polewa będzie gęsta, żeby maksymalnie utrzymała się na środku tortu/. Układam pokrojone figi.
Posypuję kawą.
Chłodzę.

I dziub się raduje na sam widok. A ślinianki bezwstydnie wilgotnieję.
A tu figa!
Tort jedzie do rodziców :)

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: