2015-05-21 13:29:52

tort ryżowy z serem, bazylią i pomidorami

Pyszności, pyszności!
Zdrowe i kolorowe.
I kuchnia śródziemnomorska się kłania.
Z pomidorami.
Z bazyliami.
Z serami...

Przepis do zrobienia w 30 minut!
Ale trzeba działać po jamie'owemu.

I zgłaszam go, bo zacny na akcję durszlak pl. i Apetina!

Enjoy!

4

Jak to jest zrobione?

  • 600 g ryżu białego
  • 250 g serka kremowego Apetina pomidory i bazylia
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 g sera żółtego
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 mała kapusta pekińska
  • przyprawy: 3-4 ząbki czosnku, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona, pieprz, sól, oliwa, pestki dyni, nasiona słonecznika

2

1

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

W czajniku zagotowuję wodę, przelewam do dużego garnka i solę.
Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą przez 2-3 minuty. Wrzucam we wrzątek i gotuję 12 minut na dużym ogniu pod przykryciem.

W międzyczasie ścieram ser żółty i siekam drobno mazzarellę.
Największe liście kapusty zostawiam na boku, pozostałą drobniutko siekam. Dodaję na 2-3 ostatnie minuty gotowania ryżu.
Serek kremowy Apetina łączę z przecierem i śmietaną, mieszam dokładnie i łączę z pozostałymi serami. Przyprawiam do smaku.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Następnie rozkładam na dnie i delikatnie na bokach liście kapusty.

Ryż odcedzam. Łączę z mieszanką serową i wykładam ostrożnie na tortownicę.
Zapiekam wszystko około 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Na ostatnie 3 minuty pieczenia smaruję powierzchnię śmietaną.

Wyjmuję z piekarnika. Posypuję uprażonymi ziarnami i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dodaję świeżą bazylię. Skrapiam oliwą.

Podaję od razu, gorące lub po schłodzeniu.

Apetina!

3

5

6

7

8

  30 minut z Apetiną

Komentarze:

Dodaj komentarz: