2015-07-18 05:15:58

tort wybitnie czekoladowy z piwem

Akt II. ON.

Niedawno obchodziliśmy pierwszą rocznicę.
Pewnej przysięgi.
Składanej w odcieniach bieli i czerni.
Jasnej i prawdziwej.

1.1

Nie zapomnę tego dnia do końca życia.
Bo miało być pięknie. Cudownie.
Romantycznie jak w Disneyu.

A było na odwrót.
W odbiciu krzywego zwierciadła.

Bo życie pisze swój scenariusz.

A my ciągle i ciągle.
Jesteśmy.
Na tej granicy odcieni bieli i czerni.

1.2

I nieważne w którą stronę wędrują pochyły.
Bo ja jestem ja.
On jest On.

Ale razem jesteśmy MY.
I gdzieś daleko tła, kolory, dźwięki, smaki...

I niezależnie od spełnień-niespełnień.
Radości-nieradości.
Oczekiwanego-nieoczekiwanego.
Smutku-smutku-smutku...

Kocham.
C'est tout.

1.3

Jak to jest zrobione?

BLATY

  • 250 g mąki pszennej T450
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jaja L
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 75 g masła

2

Sypkie składniki przesiewam do miski miksera. Mieszam do połączenia. Dodaję miękkie masło i jaja, mieszając na najwyższych obrotach - do połączenia. Zmniejszam obroty na średnio-niskie i wolnym strumieniem wlewam piwo. Miksuję do połączenia i uzyskania płynnej masy.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję boki masłem i posypuję mąką. Przekładam masę.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Piekę ciasto około 45 minut - do suchego patyczka.
Studzę i przekrawam na pół.

SERNIK

  • 500 g serka kremowego
  • 400 g mleka czekoladowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 15 g żelatyny
  • 100 g wafelków w białej czekoladzie

Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam do napęcznienia.
Podgrzewam do roztopienia.

Czekolady topię z masłem w kąpieli wodnej i studzę.

Cukier miksuję z mlekiem do rozpuszczenia granulek.
Dodaję ser i miksuję krótko, do połączenia. Dodaję czekoladową masę i miksuję.
Wlewam żelatynę, miksuję do połączenia i uzyskania gładkiej masy.

Wafle siekam i mieszam z sernikiem.
Odstawiam na bok.

DODATKOWO

  • 100 g dżemu morelowego

Dolny blat smaruję dżemem.
Wylewam masę serową i odkładam do lodówki do stężenia.

KREM

  • 200 g śmietany 36%
  • 100 g czekolady białej
  • 25 g masła
  • 7 niedużych bez

3

Czekoladę roztapiam z masłem w kąpieli wodnej.
Odstawiam do ostudzenia.

Kremówkę ubijam na sztywno.
Miksując na niskich obrotach stopniowo dodaję płynną, przestudzoną czekoladę.
Do jednorodnej masy wkruszam bezy i mieszam łyżką delikatnie.

Ściągnięty lekko sernik przykrywam drugim blatem. Wykładam na wierzch krem i odstawiam do całkowitego stężenia i schłodzenia.

Przed podaniem dekoruję wiórkami czekoladowymi i kulkami cukrowymi.

I oddaję.
Serce.
Jemu.
W odcieniach bieli i czerni.

4

5

p6

7

8

Komentarze:

Gender Gosposia o 2015-07-18 07:44:46 napisał:
Słodko. :) Piękny rocznicowy prezent. Czekolada i kokosy - palce lizać. Do tej słodkiej kompozycji pasuje ciemny lub bursztynowy pale ale. Podk.reśli smak czekolady
justa o 2015-07-20 14:14:01 napisał:

to postaram się spróbować następnym razem, bo - nie ukrywam - jestem na wskroś winna

Agnieszka o 2015-07-18 11:26:41 napisał:
Przepięknie i tu i baaardzo apetycznie ! Zdjęcia działają na wyobraźnie, dobrze że jestem już po śniadaniu :)
Pozdrawiam serdecznie.
justa o 2015-07-20 14:12:53 napisał:

ja nawet po śniadaniu sernik -w każdej postaci- zmieszczę :)

Karolina Gie o 2015-07-18 14:21:06 napisał:
Nie słyszałam jeszcze o takim przepisie :)
Trafiłam do Ciebie z grupy wsparcia, i przyznaję, że pięknie tu u Ciebie :)
justa o 2015-07-20 14:15:08 napisał:

dziękuję bardzo! mam nadzieję, że jeszcze zajrzysz :D
a piwne ciasta już robiłam niejednokrotnie i wspaniale zachowują wilgotność i mają fajny, głęboki smak

Dodaj komentarz: