2015-02-13 13:49:02

tort wybitnie czekoladowy

Taka czekolada, że głowa mała.
Czekobzik.
Czekofioł.
Czekoholik.

Czasem można.
A nawet trzeba... ^^

01

Jak to jest zrobione?

BLATY

  • 200 g czekolady gorzkiej /minimum 40% kakao/
  • 250 g masła
  • 250 ml mleka /użyłam 3,8%/
  • 300 g cukru
  • 35 g kakao /extra dark/
  • 3 jaja
  • 300 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • aromat śmietankowy

KREM

  • 700 ml mleka /użyłam 3,8%/
  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 3-4 łyżki cukru /jeśli budyń jest niesłodzony/
  • 200 g chałwy kakaowo-waniliowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki zagęstnika agar

DODATKOWO

  • 250 g konfitury czekośliwkowej /domowa/
  • 100 g czekolady gorzkiej /minimum 40% kakao/
  • 1 łyżka masła
  • kakao

02

03

Przygotowuję blaty
Mało, czekoladę, mleko, kakao, chili, aromat i cukier rozpuszczam na małej mocy palnika. Studzę.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Przestudzoną masę czekoladową miksuję krótko, łączę z jajami i miksuję dalej do połączenia. Stopniowo dodaję po 2-3 łyżki mąki, miksując cały czas i czekając, aż masa się połączy.
Jak już masa będzie jednolita, rozlewam ją na dwie - różnej wielkości - wyłożone papierem do pieczenia tortownice.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Piekę blaty około 40-50 minut /na patyczku może zostać delikatny osad - ciasto z założenia ma być wilgotne/.
Upieczone blaty studzę i przekrawam. Trzeba robić to ostrożnie, bo może się rozpadać.

a

b

Przygotowuję krem
Budynie rozpuszczam w około 100 ml mleka, pozostałe mleko zagotowuję.
Do gotującego się mleka dodaję pokruszoną chałwę, cukier i agar. Mieszam intensywnie do momentu rozpuszczenia chałwy.
Dodaję budynie i mieszam do wyraźnego zgęstnienia. Dodaję posiekaną drobno czekoladę i mieszam do jej rozpuszczenia i połączenia mas. Odstawiam do przestudzenia /ale nie wystygnięcia, bo agar za mocno zagęści masę/.

e

Masło ubijam na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń chałwowy i miksuję do połączenia.

f

g

Komponuję tort
Dolne części blatów smaruję konfiturą śliwkową. Układam ponownie w tortownicy i nakładam pierścienie. Rozlewam krem budyniowy i odstawiam do zgęstnienia masy.
Przykrywam górnymi częściami blatów. Chłodzę w lodówce /odstawiłam na noc/.

c

100 g czekolady roztapiam z masłem w kąpieli wodnej. Wylewam na kafelek i odstawiam do całkowitego wystygnięcia czekolady /odstawiłam na noc/.

Tortownice z ciastem wyjmuję z lodówki, zdejmuję pierścienie i smaruję lekko kawałek dolnego piętra konfiturą. Układam górny blat. Oprószam kakao.
Z czekolady na kafelku przygotowuję wiórki - ostrą częścią noża zeskrobuję pod skosem masę. Posypuję cały tort.

d

Najlepiej smakuje po około 20-30 minut po wyjęciu z lodówki.

I gotowe! Taaakie pyszne!

1

2

3

Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego przez: Owocowy Raj i Foodmania.
W przepisie wykorzystałam mielone chili, które można ze spokojem znaleźć w powyższym sklepie.

4

5

Komentarze:

SUZANA o 2015-02-13 14:18:13 napisał:
WSPANIAŁY TORCIK !! ZAPRASZAM NA ''TORT CZEKOLADOWY Z MASA WIŚNIOWA'' POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

Dodaj komentarz: