2014-12-31 09:20:45

tosty z jajem

W mroku powstały i w półmroku zniknęły.
Pyszna sprawa na ostatnie śniadanie roku. Sycące i dające Power.
Na nocny szał.

Więc nie gadamy.
Wsuwamy.

I się bawimy!

1

Jak to jest zrobione?

  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • 2 plastry szynki wiejskiej
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 jaja
  • 2 krążki papryki zielonej
  • 2 pieczarki
  • 1/3 puszki fasolki w pomidorach
  • masło
  • szczypior
  • chili w proszku
  • pieprz
  • sól

Paprykę i pieczarki grilluję chwilę na patelni grillowej.
Fasolkę podgrzewam.
Chleb tostowy smaruję z zewnątrz masłem. Układam szynkę i ser. Przyprawiam. I zapiekam w opiekaczu.
Do garnka wlewam wrzątek. Jaja rozbijam i przelewam na spodki. Jak woda zacznie się gotować dodaję ocet i sól. Łyżką robię wir. Wlewam ostrożnie jaja i gotuję niecałe 2 minuty.
W tym czasie nakładam fasolkę i pieczarki. Wyjmuję tosty. Dodaję paprykę.
Jajka delikatnie wyjmuję z wody łyżką cedzakową. Układam na tostach. Posypuję chili i dekoruję szczypiorem.

I szybko, szybko wsuwamy.
Bo pycha.
I ciepłe ma być.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: