2014-07-16 21:40:24

trochę włoska zapiekanka pęczakowa

Pęczakowa zapiekanka trochę w stylu włoskim. Chyba. Bo nie byłam nigdy.

Dziś na szybko i na prosto. Bo głodni. Bo zmęczeni.

Bo mają chatę wolną.

XD

1

Jak to jest zrobione?

  • 200 ml pęczaku
  • pół cukinii
  • papryka zielona
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka brązowego cukru
  • kulka mozzarelli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść /spora/ startego sera grana padano
  • 2 plastry sera żółtego /np. gouda/
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • chili
  • sól i pieprz
  • oliwa

Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika. Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem.

Zapiekam 20-25 minut.

I wsuwando.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: