2015-04-19 21:29:06

tropikalny tort bezowy

Kaktusiorowy tort przedurodzinowy.
Lekki, dość orzeźwiający.
Ekstremalnie tropikalny.

Justy bezowania nie lubią ogólnie.
Bo bezy nie smakują.

Ale kaktusy lubią.
To niech mają.

DSC07957

Jak to jest zrobione?

BEZA BANANOWA

  • 7 białek M
  • 225 g cukru pudru
  • 75 g napoju bananowego rozpuszczalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej

JOGURNIK NA ZIMNO

  • 250 g jogurtu pitnego ananasowo-kokosowego
  • 250 g jogurtu ananasowego
  • 10 g żelatyny

DODATKOWO

  • 7 plastrów ananasa z puszki
  • 2 banany
  • 1 puszka gotowej bitej śmietany w sprayu
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • orzeszki ziemne

DSC07956

BEZY
Białka ubijam z solą na sztywno. Dodaję po łyżce cukru przesianego z proszkiem bananowym i ubijam. Na koniec dodaję skrobię i miksuję do dokładnego zmieszania.
Piekarnik rozgrzewam do 140 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
Na papierze do pieczenia rysuję dwa tej samej wielkości okręgi - tak, aby oba zmieściły się na blasze z piekarnika i miały spory odstęp. Wykładam białka i lekko zrównuję powierzchnię.
Przekładam bezy do piekarnika i piekę 30 minut. Zmniejszam temperaturę do 125 stopni, wyłączam termo obieg i piekę około 30 minut.
Studzę w zamkniętym piekarniku.

JOGURNIK
Jogurty mieszam dokładnie.
Żelatynę namaczam w minimalnej ilości wody, odstawiam do napęcznienie i podgrzewam do rozpuszczenia.
Mieszam wszystko z jogurtami. Schładzam w lodówce do stężenia.

SKŁADANIE

Jedną bezę układam na dużym talerzu.
Układam pokrojone w plastry banany.
Posypuję wiórkami i rodzynkami.

2015-04-19 15.12.10

Przykrywam warstwą bitej śmietany.
Nakładam rozkłócony lekko widelcem jogurcik i posypuję orzeszkami ziemnymi.

2015-04-19 15.15.40

Wyciskam warstwę śmietany.
Układam dobrze odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa.
Posypuję wiórkami i rodzynkami.

2015-04-19 15.17.59

Lekko psikam resztą śmietany.
Przykrywam drugim blatem bezowym.

I niosę kaktusowi.
Przdurodzinowo.

DSC07954

Komentarze:

Dodaj komentarz: