2014-07-17 22:34:02

twaróg domowy i twarogowe zawijańce

Domową produkcję twarogu opisałam w związku z deszczowym piknikiem salonowy. Tym razem zmieniłam delikatnie procedurę tworzenia i nie zdejmowałam śmietanki, która tworzyła się na wierzchu /kiedy mleko miało się zsiąść/. Twaróg wyszedł bardziej tłustszy i zarazem bardziej kremisty. Inny. I bardzo smaczny.

Połączyłam go minimalistycznie – z moimi ulubionymi dodatkami. Miodem, szczypiorem, rodzynkami, solą i pieprzem. Dodałam też jogurtu naturalnego, żeby podkręcić kwaskowość /może być też sok albo skórka cytrynowa/.

11

21

Jak to jest zrobione?

TWARÓG

  • mleko od krowy /muszę wypróbować na takim z mlekomatu/
  • czas

12

13

ZAWIJAŃCE

  • chleb tostowy pszenny /5 kromek/
  • twaróg domowy z 1,5 l mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garstka rodzynek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • szczypior
  • sól i pieprz

Rodzynki zalewam wrzątkiem.

Twaróg lekko rozdrabniam. Dodaję jogurt, sól i pieprz. Mieszam do połączenia. Odsączam rodzynki. Kroję. Łączę z twarogiem.

Chleb wałkuję na płaskie placki. Nakładam spore porcje twarogu. Spinam wykałaczką albo jakimś fikuśnym patyczkiem. Układam na desce. Polewam miodem i posypuję szczypiorem.

Szybko i pysznie.

22

23

24

26

Komentarze:

Dodaj komentarz: