2015-02-22 18:17:30

uskrzydlony chińczyk

Dziś ponownie wyprawa do Azji.
Bardzo eksperymentalna.
I bardzo intuicyjna.

Ale - co mnie cieszy - wywołująca smako-uśmiechy.
A one wynagradzają.
I motywują.

Zwłaszcza, jak brakuje słów, bo buzia ciągle pełna ^^

1

Jak to jest zrobione?

/4 porcje/

WARZYWA

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 200 g kukurydzy
  • 200 g groszku
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 3 dymki                              
  • 400 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sos sojowy
  • sos sojowy ciemny
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • oliwa

Przygotowuję warzywa. Myję, oczyszczam, obieram.
Kapustę siekam w paski. Kiełki fasoli, kukurydzę i groszek odsączam i suszę. Dymki kroję w piórka, pieczarki – w plastry, a marchew - w talarki.
Imbir obieram, ścieram na tarce. Czosnek bardzo drobno siekam. Ścieram skórkę z limonki i łączę z wyciśniętym sokiem. Łączę z sosami sojowymi, papryką i oliwą. Odstawiam na bok.
Na woku rozgrzewam oliwę z odrobiną sosu sojowego. Podsmażam chwilę marchew, dodaję dymkę i smażę. Dodaję kapustę pekińską. Smażę o przekładam wszystko do miski.

a

Na gorący wok wrzucam kukurydzę, groszek i kiełki. Smażę do lekkiego zarumienienia. Dodaję do miski z kapustą.

b

Na gorący wok wrzucam pieczarki. Doprawiam papryką i solą. Smażę krótko, żeby nie puściły wody. Dodaję do warzyw.

c

Wszystko mieszam i zalewam sosem limonowo-sojowym. Odstawiam na bok.

MAKARYŻ

  • 200 g ryżu paraboiled
  • 120 g drobnego makaronu
  • 60 g karmelizowanego słonecznika
  • 3 suszone chili
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior
  • sos sojowy
  • sos sojowy ciemny
  • ocet ryżowy
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • oliwa

Makaron gotuję al dente w posolonym wrzątku. Chłodzę maksymalnie pod zimną wodą i odstawiam.
Ryż gotuję na sypko do momentu, aż będzie lekko twardawy. Mieszam z makaronem.
Na woku rozgrzewam oliwę z dodatkiem suszonej chili i rozgniecionym czosnkiem. Nalewam sosy sojowe. Wrzucam makaryż i smażę. Przyprawiam octem i papryką. Odstawiam na bok.4

d

SKRZYDEŁKA

  • 20 skrzydełek kurczaka
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka ananasa
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 świeże papryki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • ocet spirytusowy
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • kmin rzymski /świeżo mielony/
  • imbir mielony
  • sól

Skrzydełka myję i oczyszczam. Odcinam lotki i przecinam na pół. Gotuję w posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzam i odkładam na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Do misy malaksera wlewam przecier pomidorowy. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki ananasa i zalewę. Chili i czosnek drobno siekam, dodaję do sosu. Dodaję skórkę i sok z cytryny. Przyprawiam octem, papryką, kminem, imbirem i solą. Miksuję do całkowitego rozdrobnienia ananasów. Dodaję mąkę, żeby zagęścić sos. Mieszam.
Skrzydełka zalewam sosem. Wykładam wszystko na blachę.

e

Piekę 20 minut bez termoobiegu i 10-15 minut z termoobiegiem. Odwracam mięso na drugą stonę i ponownie piekę.

f

W tym czasie podgrzewam makaryż i warzywa.

Podaję wszystko gorące.
Warzywa posypuję uprażonym na suchej patelni sezamem, skrzydełka – karmelizowanym słonecznikiem, a makaryż – grubo ciętym szczypiorem.

I znowu kulinarna wyprawa na Daleki Wschód…

2

3

4

5

6

7

8

Komentarze:

Dodaj komentarz: