2014-08-18 15:52:17

VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 14-17 VIII 2014 Poznań

Festiwal odbył się po raz ósmy. Ósmy. A ja uczestniczyłam w nim /świadomie/ po praz pierwszy.

A w Poznaniu mieszkam siedem lat. Siedem.

Zaopatrzyłam się w pyszności. Jeszcze więcej pysznoości nie udało mi się donieść do domu. 

Udało mi się za to dotrzeć na kilka labolatoriów odbywających się w Museum Cafe. Rewelacja. Każdy prowadzący inny. Każdy zarażał pasją do tego, czy się zajmuje.

Hipnotyzujące! Smaki. Aromaty. Informacje. Wiedza. Zaangażowanie i pasja.

Przybywajcie za rok!

1

24

budki kolorowe i te nie-kolorowe. przed otwarciem. a w środku skarby...

2

...drewniane rękodzieło. cuda-wianki!

3

...sery kozie. krowie. owcze. wszystkie...

4

...pyry. ziemniaki. kartofle. niedoceniony skarb ziemi...

5

...zioła i krzaczki. tymianki, rozmaryny, mięty. cuda...

6

...dobra miejsce dla serojadów...

7

...serojadów i serożerców...

8

...stosowanych, ma się rozumieć!

9

...a to wspaniały, wielkopolski. Trzy Znaki Smaku...

10

...bursztyn. rubin. szafir. klejnoty koronne polskich serów...

11

...a tu pod gilotynę z nimi!

12

...mięso. po prostu...

13.1

...pani mówi jak się robi, jak się je...

13

...i chleba nie zabrakło...

14

...różnorodnego chleba...

15

...a i upiec można go było...

16

...i podpatrywać, jak mistrz to robi...

17

...a potem wsunąć!

18

...o, jabłko!

19

...i smakołyki - tu-tureckie...

20

...a tu wielkopolskie! najlepsze! ukochane nasze rogale!

21

...a tu ozdoby dla małych niewiast...

22

...bo starsi mają inne zajęcia...

23

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia

prowadzili: Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan

Takie cuda nas powitały /podlaski chleb i sól?/...

1

...i takie też. choć należą do gatunku szybkoznikajek...

2

...a tu słuchamy speca od mięs. o tym co warto, czego nie warto. o tym jak i dlaczego mówimy nie wyrobom 9,90/kg
i pytamy jak to w domu możnaby...

3

 

„Wszystkie smaki pyry”, laboratorium poświęcone gatunkom i typom kulinarnym ziemniaków

prowadził: Krzysztof Korolewicz

Czekamy na pyra-story. I uczymy się...

1

...bo o pyrach wiemy mało. albo prawie nic...

2

...a ci panowie wiedzą. i się tą wiedzą dzielą...

3

...i przekładamy ją na praktykę...

4

...i upyszniamy się tą praktyką. pyra <3

5

...bo wszystcy lubią. a mało kto docenia...

6

...a tu marcepany ziemniaczane! smakują jak marcepan!

7

...a tak Polak wychodzi z warsztatów /nowa odmiana - Georgina. do testowania/

8

 

Bursztyn, Szafir, Rubin – polskie sery długodojrzewające

prowadził: Gieno Mientkiewicz

Słuchamy o przestrzeni smaków serowych...

1

...i wiedzę testujemy w praktycznej praktyce...

2

...do której dostaliśmy miód lawendowy, prażony mak /niebiańskie połączenie!/ i wędzoną czekoladę.

3

 

Warsztaty kulinarnej rekonstrukcji historycznej – jak naprawdę smakuje kuchnia staropolska

prowadził: Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Ten uśmiechnięty jegomość zajmuje się kulinarnym odtwórstwem. Magia!

1

...a ten jegomość opowiada o jedzeniu bobra...

2

...tu zaczyna się pokaz - przygotowanie potraw z królewskich stołów...

3

...trudna sztuka - wymaga wiedzy i kreatywności. i wyobraźni...

4

...które w przypadku prowadzącego nie zawiodły! /puree gruszkowe, twaróg, śliwki i pył chlebowo-migdałowy/

5

...i kosmos dla podniebienia: kaczka, raki, kasztany, migdały, mus winogronowy!

6

 

Ogólnie to fajnie było.

I smacznie.

Komentarze:

Dodaj komentarz: