2014-08-01 15:42:32

waniliowy koktajl jaglano-sojowy

Ekspresowy koktajl. I jaki smaczny. Niech płaczą i zgrzytają zębami ci, co jagieł nie lubią!

Przygotowałam w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Bo w piątki testuję i kombinuję. Po wegańsku właśnie. Ale jako alternatywę można użyć miód, zwykły cukier i zwykłe krowie /albo kozie/ mleko. Co tam kto lubi, albo czego nie lubi. Przepis taki, że można podmieniać.

W prostocie tkwi siła.

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka sojowego /lub zwykłego/
  • 1 płaska łyżka stewii /lub miodu, cukru pudru/
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka nasion chia
  • 1 mała garstka jagód goji
  • 1 garstka suszonych truskawek /użyłam chrupiące Crispy/

2

3

Stewię mieszam z mlekiem sojowym. Zalewam kaszę i łączę z ekstraktem waniliowym. Wszystko razem miksuję, do uzyskania gładkiego płynu. Dodaję nasiona chia, jagody goji i pokruszone truskawki /część pozostawiam do dekoracji koktajlu/. Mieszam delikatnie i schładzam w lodówce. Przed podaniem posypuję pozostałymi składnikami.

Szybko, zdrowo i pysznie!

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: