2014-09-20 18:58:28

warzywa po tajsku z plackiem kukurydzianym

Sycący i soczysty kurczak z warzywami w orientalnym stylu podany z kukurydzianym ciastem pełnoziarnistym.

I tyle.

1

Jak to jest zrobione?

/dla 6 głodomorów/

KURCZAK Z WARZYWAMI:

  • czerwona papryka /2 duże sztuki/
  • zielona papryka /2 średnie sztuki/
  • cebula /2 średnie sztuki/
  • czosnek /4-5 ząbków/
  • sezam biały /3-4 łyżki/
  • sezam czarny /1 łyżka/
  • imbir /najlepiej świeży, starte 2 łyżeczki/
  • pieczarki /około 0,5 kg/
  • cebula dymka /4-5 sztuk/
  • kapusta pekińska /1 duża/
  • podudzia z kurczaka /4 duże sztuki/
  • marchew /4 średnie sztuki/
  • cukinia /2 średnie sztuki/
  • olej ryżowy
  • kolendra w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu
  • sos sojowy, sos rybny /po 2 łyżki/
  • pieprz
  • sól
  • sok i skórka otarta z 1 limony
  • około 200 ml bulionu drobiowego

CIASTO:

  • kukurydza konserwowa - 2 puszki /550 g po odsączeniu/
  • świeże chili /1 strąk drobno posiekany/
  • pełnoziarnista mąka pszenno-żytnia /300 g/
  • mleko kokosowe /250 ml/
  • bulion drobiowy /około 100 ml/
  • proszek do pieczenia /2 płaskie łyżeczki/
  • soda oczyszczona /0,5 łyżeczki/
  • jaja /2 duże sztuki/
  • sól
  • pieprz
  • kolendra w ziarnach, rozgnieciona w moździerzu
  • imbir mielony
  • czosnek granulowany

Kurczaka myję, oczyszczam i zalewam wodą. Dodaję sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję bulion do momentu, aż mięso będzie gotowe. Odlewam część rosołu, mięso lekko studzę. Obieram kurczaka i kroję na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oleju ryżowego. Dodaję 3 łyżki białego sezamu. Podgrzewam chwilę. Dokładam mięso. Przyprawiam mieszanką KNORR do kurczaka. Podsmażam i mieszam, żeby mięso pokryło się przyprawami. Zdejmuję z ognia i odstawiam na bok.

Przygotowuję wszystkie warzywa. Myję je i oczyszczam. Papryki i marchew kroję w cienkie słupki. Cebulę, pieczarki i dymkę w plastry. Cukinie przekrawam na pół, usuwam łyżeczką kuchenną część z nasionami, pozostałe warzywo kroję w plastry. Kapustę drobno siekam.

a

b

W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju ryżowego. Przeciskam czosnek, dodaję otarty imbir, posiekaną świeżą chili i rozgniecioną kolendrę. Smażę chwilę. Wrzucam na gorący olej pokrojoną marchew. Smażę ją kilka minut. Dodaję cebulę, podsmażam. Dodaję papryki, mieszam i smażę kilka minut. Dodaję pieczarki, mieszam, smażę 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję dymkę i cukinię. Powtarzam czynności. Dodaję przygotowanego wcześniej kurczaka, mieszam i podgrzewam około 5 minut. Na koniec dodaję kapustę pekińską. Smażę około 5-7 minut. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem, do rozmiękczenia kapusty. Przyprawiam do smaku.

c

d

Kukurydzę odsączam. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję kolendrę, imbir i czosnek. Podsmażam krótko. Wsypuję kukurydzę i smażę. Odstawiam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

Mąki przesiewam z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka rozkłócam z bulionem i mlekiem kokosowym. Łączę z mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wsypuję kukurydzę i mieszam dokładnie.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę. Piekę około 40-45 minut.

Gotowe ciasto dzielę na trójkąty. Kurczaka z warzywami podaję na gorących miskach /podgrzewam w kuchence mikrofalowej lub przelewam wrzątkiem/.

e

Zapraszam wszystkich do stołu!

Smacznego-jemy!

2

3

 

Komentarze:

Dodaj komentarz: