2014-07-18 21:59:54

wegańska kapusta z curry i warzywami

Chyba zrobię sobie nowe postanowienie piątkowe - będzie bardzo wegańsko.

A przepis wymyśliłam, bo mam apety na curry. I kalafiora.

I na ostre.

Może to przez upały? Albo wyjątkowo gorący okres w moim życiu.

Pewnie to i to.

A wegańska kapusta wyszła super. Tak szybko zniknęła, że sama się zdziwiłam.

Tylko brzucho trochę narzeka. Bo przepełniony,

1

Jak to jest zrobione?

  • 1/2 kapusty
  • mały kalafior
  • duży por /biała część/
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 papryki /różne kolory/
  • 2 świeże papryki chili
  • natka pietruszki
  • 3-4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • curry /sproszkowana mieszanka/
  • sól
  • pieprz kajeński

3

Kapustę kroję. Wrzucam do żeliwnego garnka, dolewam wodę, dodaję ziele i liść laurowy, solę, pieprzę. Zagotowuję i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Odcinam ciemno zieloną część pora, pozostałą siekam w talarki. Dorzucam do kapusty. Duszę dalej. Papryki oczyszczam i kroję w cienkie paski. Dorzucam do kapusty. Duszę dalej. Kalafior myję i gotuję w osolonej i posłodzonej - wodzie do miękkości. Odcedzam. Dzielę na małe różyczki. Dodaję do kapusty i duszę. W razie potrzeby dolewam trochę wody. Pieczarki czyszczę, kroję w plastry i mieszam z kapustą. Przyprawiam curry /użyłam około 3 łyżek/, pieprzem kajeńskim i posiekaną chili. Przykrywam i duszę dalej. Na koniec dodaję porwaną natkę pietruszki.

Cały proces duszenia trwał około 1,5-2 h. Nie dodałam tłuszczu, ale dla podkręcenia smaku można dodać mleka kokosowego /będzie się fajnie komponować/ lub masła.

Polecam wsuwać z kaszami, pieczywem lub soczewicą. W tym przypadku przygotowałam czerwoną soczewicę imbirową /ze świeżym korzeniem imbiru/ i z mlekiem kokosowym /dlatego nie dodałam go do kapusty/.

No. I to by było na tyle.

2

4

Komentarze:

Goa o 2014-07-21 20:30:43 napisał:
smaki pyszne, nie omieszkam sama spróbować tego dania:)
justa o 2014-08-06 21:11:24 napisał:

Polecam! Aż się zdziwiłam, jak uszy mi się trzęsły przy jedzeniu bezmięsnym :)

Dodaj komentarz: