2014-09-12 19:21:45

wegańska kapusta z curry

Wegańska kapusta.
A w sumie to warzywa. Bo dorzuciłam cebulę, paprykę, pomidory. I świeży szpinak.
I do tego smak curry...

Takie postno-piątkowo. Albo - idąc za trendami w nazewnictwie - wegańsko-bezglutenowo-zdrowe.

Kolorowe i jesienne.
Zainspirowane dzisiejszym ciepłym słońcem.

1

Jak to jest zrobione?

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 5 średnich pomidorów
  • 3 średnie papryki
  • 2 średnie cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • curry
  • chili mielone
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • sól

2

Kapustę siekam. Myję. W żeliwnym garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam kapustę i podsmażam chwilę. Wlewam pół szklanki wody, przyprawiam i duszę pod przykryciem.

Papryki myję, oczyszczam i kroję w słupki. Dodaję do kapusty. Duszę dalej.

Pomidory układam w garnku. Zalewam wrzątkiem i parzę przez chwilę. Zdejmuję skórki i wkrawam do kapusty.

Cebule kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Podsmażam do zeszklenia. Dodaję do kapusty. Duszę dalej.

Na koniec wrzucam umyty szpinak. Mieszam dokładnie i duszę do miękkości składników. Przyprawiam do smaku.

Podaję z kaszą jaglaną. Posypuję podprażonymi pestkami dyni.

Dziś zdrowo. Wegańsko. Bezglutenowo.
I smakowo.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: