2014-08-11 13:19:05

wegańska zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną

Całkiem ekspresowo. Bardziej całkiem zdrowo. I najcałkiej /:P/ pysznie.

To co lubię – warzywa prosto z targu i kasza. Lekko, a zarazem rozgrzewająco. Tym razem znowu wegańsko /choć następnym razem jakiś szaszłyk mięsny pewnie wyląduje obok/. I bezglutenowo.

Wystarczy poddusić i zapiec. I wsunąć, ma się rozumieć.

1

Jak to jest zrobione?

  • 2 spore garście szpinaku
  • 150 ml kaszy jaglanej
  • 2 duże pomidory
  • 250 g pieczarek
  • kalafior
  • duża cebula
  • łyżka cukru brązowego
  • papryka marynowana
  • koper
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
  • pieprz kajeński
  • mieszanka curry
  • olej ryżowy

2

Kalafior gotuję z odrobiną soli. Kaszę też gotuję, i też z solą. Po ugotowaniu odstawiam.

Pieczarki oczyszczam, kroję na ćwiartki/połówki, podsmażam lekko z pieprzem i solą. Cebulę kroję w piórka, podsmażam i karmelizuję na brązowym cukrze. Pomidory kroję i duszę, aż się trochę rozmiękną /mi skórki nie przeszkadzają, ale jak ktoś nie lubi, to można wcześniej sparzyć i obrać/. Dodaję przyprawy i umyty szpinak. Duszę i odparowuję przez około 10 minut. Dodaję cebulę i pieczarki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Dno naczynia żaroodpornego wykładam ugotowaną kaszą jaglaną. Na kaszę układam różyczki kalafiora. Posypuję go curry i pieprzem kajeńskim. Na wierzch wylewam pomidorowo-szpinakowy sos. Zapiekam przez około 20-25 minut. Wierzch posypuję koprem, szczypiorem i układam marynowane papryki.

I zajadam rada, że aż tyle zrobiłam.

3

4

Komentarze:

Dodaj komentarz: