2015-01-27 22:04:40

wiśniowy jogurnik na zimno

Ostatnio wsuwam jak szalona - jogurty zżelatynowione.
Nie mogę się opanować.
Pycha, po prostu pycha.

I mogłabym tak funkcjonować na owsiankach i jogurnikach.

Bo chwilowo mój smak się skupia wokół nich.

1

Jak to jest zrobione?

  • 450 g jogurtu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka stewii
  • kilka wiśni
  • szczypta soli

2

Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody. Odstawiam na 10 minut.

Płatki zalewam wrzątkiem. Solę delikatnie i mieszam ze stewią. Przekładam do pucharków i ugniatam na dnie. Chłodzę.

Żelatynę rozpuszczam w mikrofali ? 2-3 razy po 10 sekund.
Jogurty ubijam lekko. Dolewam żelatynę i ubijam do połączenia mas. Przelewam do pucharków i chłodzę.

Na wierzchu układam wiśnie.

Lubię. Lubię. Lubię!

3

4

5

6

Komentarze:

Ania o 2015-01-27 22:23:06 napisał:
Robiłam coś bardzo podobnego, ale zamiast żelatyny użyłam agaru i wyszło przepyszne :) Ale robiłam z malinami (jogurt naturalny + maliny) i muszę spróbować z wiśniami :P
justa o 2015-01-27 22:39:12 napisał:

To jest w tego typu deserach fantastyczne - można kombinować na milion sposobów :)

Dodaj komentarz: